PROMO

Krstanoski: Ulaganje u komunalnu infrastrukturu, izgradnja toplifikacione mreže, zaštita životne sredine

Glavni prioriteti u gradskoj opštini Kostolac tokom 2020. godine, pored izrade projektne dokumentacije bile su i 2 kapitalne investicije, a to su Izgradnja fekalne kanalizacije sa dve fc stanice u 17 ulica kao i uklanjanje nadvožnjaka auto-mosta posle 40 godina. Nastavljen je i projekat formiranja drvoreda. U 2021. planira se uklanjanje nadvožnjaka i izgradnja saobraćajnice sa kružnim tokom, izgradnja toplifikacione mreže u naselju Ostrovo, izgradnja fekalne kanalizacije i izgradnja vodovodne mreže u Kostolcu ističe predsednik GO Kostolac Serdžo Krstanosrki u novogodišnjem intervjuu za radio Boom93.
Serdzo
Predsednik GO Kostolac Serdžo Kstanoski

Sumirajući postignute rezultate u godini koja je iza nas, u godini jubileja 10 godina od osnivanja Gradske opštine Kostolac, predsednik ove gradske opštine Serdžo Krstanoski naglašava da je godina bila teška ali u isto vreme i vrlo uspešna za Kostolac.  Nakon proslave jubileja, godinu je obeležila borba sa virusom Kovid-19, šestomesečno upravljanje Privremenog organa lokalnom samoupravom,novi četvrti saziv Skupštine Gradske opštine Kostolac, kao i najveća do sada budžetska sredstva izdvojena za ovu opštinu.

jubilej10 godina Go Kostolac
Jubilej 10 godina GO Kostolac

U vreme vanrednog  stanja u ovoj gradskoj opštini radilo je preko 25 volontera a bilo je preko 900 intervncija za pomoć sugrađanima.

Ova 2020. godina bila je izuzetno teška godina, budući da se, kao i svi u zemlji i svetu, od marta meseca borimo sa koronavirusom. Kol centar smo oformili među prvim lokalnim samoupravama u zemlji, koji je svakodnevno bio dostupan građanima. Moram istaći da sam ponosan na kostolačke volontere koji su tokom marta, aprila i maja meseca u najvećoj meri pružili pomoć našim najstarijim sugrađanima.

Jedan od prioriteta u 2020. Izrada projektne dokumentacije

Nakon završenog vanrednog stanja Gradska opština Kostolac je  stavila akcenat na izradi preko 40 projektnih dokumentacija u oblasti komunalne infrastrukture (vodovodne i kanalizacione mreže), zatim projekti i širenje toplifikacione mreže, kao i održavanje i nova putna infrastruktura, sportska infrastruktura, a rezultati ne izostaju ni kada je reč o zaštiti životne sredine.

Jadranska radovi Kostolac

Tokom maja i juna meseca započeta je realizacija velikog broja kapitalnih projekata na teritoriji naše opštine ukupne vrednosti od 152.685.469.00.

Kao što sam već naglasio, i ove godine prioritet nam je bio i akcenat je stavljen na izradi projektne dokumentacije, jer to predstavlja prvi i najznačajnji korak za ostvarivanje vidljivih rezultata. Tokom ove i prošle godine završeni su projekti za: 6 km vodovodne mreže;24 km fekalne kanalizacione mreže;30 km toplifikacione mreže; 7 fekalno crpnih stanica i 2 sistema za pročišćavanje otpadnih voda.”- naglašava Krstanoski.

Tokom 2020. godine, pored izrade projektne dokumentacije, prioritet su  bile i 2 kapitalne investicije, koje su od izuzetnog značaja za GO Kostolac

Izgradnja fekalne kanalizacije sa dve fc stanice u 17 ulica u naseljima Kanal, Kolište i Didino naselje, a ukupna vrednost radova 77.000.000,00 din.Javna nabavka je gotova, odluka je poslata  Republičkoj komisiju za javne nabavke, i u narednom periodu očekujem odgovor i početak radova, kao i Uklanjanje nadvožnjaka auto-mosta posle 40 godina, ukupna vrednost investicijeje 9.000.000,00 dinara, javna nabavka je gotova i u narednom periodu očekuje se početak radova. – naglasio je Krstanoski.

Zaštita životne sredine – Projekat sadnje drvoreda

Kao neko ko brine o boljim uslovima života, Gradska opština Kostolac radila je i na  zaštiti životne sredine. Nastavljena je druga  faza realizacije projekta formiranja novog drvoreda u Kostolcu.Prolećnom sadnjom obuhvaćeno je formiranje novih drvoreda u14 ulica u ovoj fazi zasađena je 461 sadnica.

sadnice
Sadnice za drvored u Kostolcu

 

“Istakao bih da su sadnice uvezene iz Belgije,rasadnik  „ARBOR“. Reč je o prvoklasnim čipovanim sadnicama, što omogućava praćenje rasta biljke,bolesti drveta i vlažnosti zemljišta. Nastavak realizacije treće faze formiranja drvoreda otpočela je tokom oktobra meseca. Ova faza obuhvata da tokom jeseni bude zasađeno oko 1000 novih mladih sadnica.

Drvored sadnja GO Kostolac

 

Cilj samog projekta je da za 2 godine zasadimo preko 1710 novih stabala, izvadimo preko 200 panjeva i posečemo preko 120 bolesnih stabala.Realizacija ovog projekta je od izuzetnog značaja kada je u pitanju zaštita životne sredine, jer dobijamo novezelene površine, nove drvorede, povoljne mikroklimatske uslove, a samim tim i podsticanje urbanističkog razvoja Gradske opštine Kostolac.”

 

Ulaganje u putnu infrastrukturu

Tokom 2020. godine na području Gradske opštine Kostolac dosta je uloženo i u putnu infrastrukturu. Iz budžeta Grada Požarevcaizdvojeno je preko 81.400.000,00 dinara, od toga je 64.400.000,00 dinara izdvojeno za asfaltiranje ulica,rehabilitaciju i ojačavanje kolovozne konstrukcije, izradu trotoara i novih parking mesta, i17.000.000,00 dinara za letnjeodržavanje ulica i seoskih puteva i nasipanje i ravnjanje istih.

Rudarksa Kostolac asfaltiranje

Uređenje sportske infrastrukture

Gradska opština Kostolac tokom 2020. godine bila je usmerena i na uređenju sportske infrastrukture,uložena sredstva su 12.500.000,00 din.

Sportska hala u Kostolcu

Početak godine obeležila je rekonstrukcijakostolačke sportske hale u vrednosti od 7.700.000,00 dinara. Hala je u potpunosti rekonstruisana, nakon 35 godina. Postavljeno je 650 novih PVC stolica u boji zastave Rudara, okrečena je unutrašnost hale, zamenjen je ostatak PVC prozora i vrata unutar hale, sređene su još dve prostorije za sudije,postavljeni novi pvc prozori,sređena 2 toaleta. Postavljen najsavremeniji led semafor u vrednosti od 2.500.000,00 din. Kostolac je dobio i prvi teren sa veštačkom travom.Teren sa veštačkom travom 40h20m postavljen je na terenima za male sportove iza sportske hale. U narednnom periodu biće postavljena i zaštitna ograda, a vrednost ovih radova je 2.700.000,00 din. – dodaje predsednik GO Kostolac.

Planovi i planirani projekti  za 2021. godinu

Budući da je godina na izmaku, rukovodstvo ove gradske opštine je napravilo strategiju razvoja kao  i planove za  narednu 2021. Godinu, a neki od glavnih planova su: uklanjanje nadvožnjaka auto-mosta i izgradnja jedne moderne saobraćajnice sa kružnim tokom na samom ulazu u Kostolac, izgradnja toplifikacione mreže u selu Ostrovu,izgradnja fekalne kanalizacije u 24 ulica u Kostolcu, izgradnja vodovodne mreže u 6 kostolačkih ulica kao i izgradnja vodovodne mreže u selu Ostrovu.

“Nastavićemokrupnim koracima dalje, vrednim i marljivim radom i konkretnim planovima, zalagaćemo se za unapređenje u svakom pogledu i u svim oblastima, kako bismo našim sugrađanima obezbedili kvalitetne uslove za život.Svi projekti koji se realizuju u našoj opštini, sasvim sigurno doprineće boljoj i sigurnijoj budućnosti naših sugrađana.Ključ uspeha je u dobroj saradnji sa Gradom Požarevcem i njegovim rukovodstvom, kao i sa neodvojivim delom Kostolca JP EPS ogrankom „Te-Ko“ Kostolac, kojisu uvek imali sluha i razumeli potrebe naših građana.”-zaključuje Krstanoski.-

Novogodišnja čestitka građanima

Na kraju upućujem najiskrenije čestitke svojim sugrađanima povodom predstojećih Novogodišnjih i Božićnih praznika, sa željom da im godina 2021. donese puno zdravlja, sreće i uspeha na svim poljima i da zajedno pobedimo ovaj opaki korona virus i da se vratimo normalnim životnim aktivnostima. Dragi gledaoci, dragi sugrađani, srećna vam Nova 2021. godina!

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend