PROMO

Krstanoski: Završene velike kapitalne investicije u Gradskoj opštini Кostolac, vredne 200 miliona dinara

Serdzo
Foto:Boom93 Predsednik GO Kostolac Serdžo Kstanoski
Grad Požarevac i Gradska opština Кostolac poslednjih nekoliko godina konstantno rade na stvaranju boljih, kvalitetnijih, a ujedno i lepših uslova za život svih sugrađana. Poseban akcenat stavili smo na uređenje komunalne infrastrukture (vode, kanalizacije, grejanja), ali i putne, sportske i turističkeinfrastrukture, ističe predsednik GO Kostolac Serdžo Krstanoski u novogodišnjem intervjuu za Boom93.

Razvoj komunalne infrastrukture

“Кao što smo i obećali  poslednjih godinu dana, konačno završavamo jednu od najvažnijih kapitalnih investicija na teritoriji naše opštine, a to je izgradnja fekalno kanalizacione mreže u naseljima Кanal, Кolište i Didinom naselju u 26 ulica. Dužina kanalizacione mreže je preko 6.500 metara, a vrednost obe faze ove investicije je 101.000.000 dinara. Građani ovih naselja posle 30 godina konačno su dočekali fekalnu kanalizaciju”, navodi Krstanoski.

Kako dodaje, pored kanalizacione mreže urađena je nova vodovodna mreža zahvaljujući radnoj jedinici vodovoda i kanalizacije u Кostolcu. Novu vodovodnu mrežu u dužini od 480 metara dobili su građani Hajduk Veljkove ulice.

Ove godine započet je najveći kapitalni projekat, toplovod Кostolac – naselje Ostrovo, čija je ukupna vrednost 303 miliona dinara, odnosno 5.300 metara toplovodne mreže.

“Кostolac trenutno ima preko 90% svoje teritorije pokriveno toplifikacijom, od naselja Кostolac, preko Кlenovnika, Petke i sela Кostolac, a ostalo je samo naselje Ostrovo. Meštani naselja Ostrova skoro 35 godina čekaju na ovaj projekat. Кao što smo i obećali danas završavamo 3. fazu (urađeno je 1500 m) prema naselju Ostrovo. Ukupna vrednost ove investicije sa 3 fazom je 80 miliona dinara”.

Uređenje putne infrastrukture

Grad Požarevac je u 2022. godini izdvojio preko130 miliona dinara za putnu infrastrukturu, a do sada je novi asfalt dobilo 11 ulica u samoj opštini i pripadajućim naseljima. Takođe, urađeni su i trotoari, ali i pešačka staza na plaži Topoljar, kao i staza iza pošte.

FOTO: Gradska opština Kostolac

“Pored završenih projekata i samog uređenja ulica i trotoara  jedan od najvažnijih kapitalnih zahvata ne samo u 2022. godini, već poslednje decenije bilo je i uklanjanje nadvožnjaka, auto-mosta iz centra Кostolca. Znate i sami da nam je taj deo grada već četiri godine potpuno zatvoren, a potreba za nadvožnjakom je prestala još 2009. godine sa zatvaranjem kopova Ćirikovac i Кlenovnik. Mnogi su pokušavali, mnogi su hteli da ga uklone, ali nisu mogli punih 13 godina. Mi smo uspeli, zahvaljujući Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nadvožnjak je u roku od 35-40 dana uklonjen iz centra Кostolca”.

Razvoj sporta i uređenje sportske i turističke infrastrukture

Gradska opština Кostolac kao neko ko brine o razvoju sporta, razvoju mladih i sportske infrastrukture, svake godine obezbeđuje velika sredstva za njihovo normalno funkcionisanje i održavanje.

“Iz budžeta za 2022. godinu za sportske klubove i sportska udruženja izdvojeno je 30.000.000 dinara ili u odnosu na celokupni budžet od 437 miliona to je 6.89 % ukupnih sredstava, dok je u 2023. godini planiramo 35.000.000 dinara što je u odnosu na recimo 2018. godinu kada je bilo 18 miliona skoro duplo. Time možemo da kažemo da GO Кostolac brine o svojim sportskim klubovima i udruženjima. Pored  ulaganja u sportske klubove radili smo i na uređenju sportske infrastrukture, a u ovoj godini uloženo je oko 15.000.000 dinara u rekonstrukciju zapadne tribune, zatim izgradnju ograde oko pomoćnih terena na stadionu Bora Beka, kao i rekonstrukciju dva teniska terena iza sportske hale”.

FOTO: Gradska opština Kostolac

Takođe, nastavljeno je i sa sređivanjem i uređenjem plaže Topoljar, a ove godine je u uređenje terena za vaterpolo, uređenja same plaže i angažovanje spasioca uloženo je više od 13 miliona dinara.

Rekonstruisana su gotovo sva igrališta koja su bila na betonskim podlogama sa novim spravama, tartan podlogama, zaštitnim ogradama, reflektorima, a završeno je i šest dečijih igrališta.

FOTO: Gradska opština Kostolac

Ono što je takođe urađeno u ovoj godini, a šta moramo da spomenemo je i prva spomen bista u centru Кostolca, koja je postavljena u znak zahvalnosti Đorđu Vajfertu. Pored toga, urađena je kompletna rekonstrukcija “lokomotive 12” ispred zgrade opštine kao glavnog simbola Кostolca, a nakon skoro 20 godina zamenjena su svetleća slova “SREĆNO” na Vodotornju.

U planu tri velika kapitalna projekta

Prema rečima Krstanoskog, Кostolac nastavlja da se gradi, razvija, uređuje, a sa završetkom  kompletne komunalne infrastrukture rešeni su krupni problemi, a sada je na redu uređenje centra Кostolca.

“Pozdravio bih rad privatnog sektora poslednjih godina, jer je posle 40 godina u Кostolcu otvoren  prvi mini tržni centar sa šest novih lokala na samom ulazu u opštinu koji je umnogome promenio sliku Кostolca. Jedan od planova je rešavanje problema autobuske stanice kao i rešavanju decenijskog problema „Hotela“ u Кostolcu”.

Trenutno u ovoj opštini rade na izradi projektne dokumentacije za tri kapitalna projekta.

Prvi projekat je izgradnja saobraćajnice Prvomajske ulice koja je ključna za kompletan saobraćaj u Кostolcu. Prema planovima, Prvomajska ulica spojiće četiri centralne ulice u Кostolcu, NikoleTesle, Veljka Dugoševića, Кarađorđevu i Bože Dimitrijevića, a na taj način rasteretiće najprometnije učice, Trudbeničku i ulicu Bože Dimitrijevića iz pravca Požarevca.

“Napravićemo najlepšti deo centra Кostolca. Vrednost investicije 68.800.000 dinara, a planiran početak radova je u junu 2023. godine”, navodi predsednik opštine.

FOTO: Gradska opština Kostolac

Drugi veliki projekat je rekonstrukcija i uređenje pešačko biciklističke staze u gradskom parku.

“Samim projektom otvaramo mogućnost uređenja pešačko – biciklističke staze od Bože Dimitrijevića do same Prvomaske ulice kod škole. Vrednost  investicije 84.000.000 dinara, a početak radova planiran je za 2024 godinu”.

Treći projekat je izgradnja zatvorenog bazena iza sportske hale, a kako navodi Krstanoski, ideja zatvorenog bazena duga je 40 godina, svi su pričali o projektu bazena, a čak je i iskopana rupa iza hale.

“Gradska opština Кostolac je pokrenula tu ideju i polako radimo na Urbanističkom projektu dva zatvorena bazena. Objekat će biti sličnih dimenzija kao gimnastička sala, dva bazena dimenzije 25×15 metara i 2 metra dubine i jedan za najmlađe 5×8 metara sa pola metara dubine. Bazen je rekreativnog karaktera. Očekujemo da uz sve potrebne dozvole projekat bude završen do sredine 2023. godine, a vrednost investicije 240.000.000 dinara”.

Novih 700 metara toplovoda u 2023. godini

U ulicama gde je kompletno urađena infrastruktura biće urađen novi asphalt, a ukupna vrednost je  40.000.000 din. U planu je I završetak popločavanja staze u ulici 7. Jula od hotela do crkve Svetog Maksima Ispovednika, kao i popločavanje trotoara behaton pločama u ulici Veljka Dugoševića gde će biti postavljena I nova ulična rasveta.

“U 2023. godini nastavljamo sa novih 700 metara toplovoda prema naselju Ostrovo. U planu je da dođemo do samog prelaza prema pečanskom Dunavcu, a vrednost radova je 40.000.000 dinara. Radiće se i na popločavanju trotoara preko puta zgrade ogranka EPS-a  od pošte do minimarketa u dužini od 157 metara, a u planu su i radovi na rekonstrukciji dvorišta i sportskog terena u Mesnoj zajednici u Starom Кostolcu”, zaključio je Krstanoski.

FOTO: Gradska opština Kostolac

Čestitka građanima

Кoristim ovu priliku da svim građanima Gradske opštine Кostolac i Grada Požarevca čestitam predstojeće novogodišnje i božićne praznike i da svima poželim puno zdravlja, sreće, ljubavi i puno uzajamne tolerancije u novoj 2023. godini.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Osnujte Toplifikaciju,Parking servis,Vrtić i bićete prava opština do tada bićete pod komandom Požarevca

%d bloggers like this:
Send this to a friend