PROMO

Mijatović: Budžet grada Požarevca za 2022. razvojni, takođe i investicioni

predsedni Skupštine Grada Požarevca
Foto/T.S. Predrag Mijatović predsednik Skupštine Grada Požarevca
Predsednik Skupštine Grada Požarevca, Predrag Mijatović je u novogodišnjem intervjuu za Boom 93 predstavio najbitnije odluke koje je  doneo lokalni parlament u 2021. godini. Jedna od najvažnijih odluka je i odluka o budžetu Grada Požarevca za predstojeću godinu.

Lokalni parlament je tokom 2021. godine zasedao osam puta, a poslednja sednica  održana je 22. decembra, a na zasedanjima je donet veliki broj akata i odluka.

Godina je bila puna izazova, kako za građane, tako i za odbornike ali smo se trudili da skupština ima redovne aktivnosti. Za tih 8 sednica doneli smo neke važne odluke, pre svega odluku o pribavljanju nepokretne imovine građevinskog zemljišta u javnu svojinu grada Požarevca. U pitanju je prostor nekadašnje šećerane, ne samo objekat nego i 15 ha građevinskog zemljišta i uz zemljište koje je već u svojini grada i u svojini Republike. Grad Požarevac je na taj način objedinio svo to zemljište i  kreirao jasnu industrijsku zonu, gde će svi potencijalni ulagači i privrednici moći da ulože i otvore svoja postrojenja, odnosno preduzeća. To će značiti građanima pre svega, što se ulaže u grad, grad se razvija, a ništa manje, otvaraju se nova radna mesta.” – istakao je Mijatović.

Foto: Boom93/MMV – Arhivska fotografija

Druga odluka koja je jako važna, za grad  je o pokretanju inicijative za proširenje područja slobodne zone Smederevo na područje grada Požarevca.

U pitanju je odluka koja dozvoljava da se na teritoriji grada Požarevca odvoji deo koji se zove slobodna zona i na kome će investitori  moći  značajnije da ulažu, a da imaju određene olakšice pri investiranju. To naravno, privlači kapitalne ulagače koji otvaraju velika industrijska postrojenja. Na taj način vi ne samo da stvarate uslov, nego omogućavate gradu da dobije velikog ulagača i radna mesta.”

Kupovina zgrade Komercijalne banke

Po rečima Predraga Mijatovića odluka koja je posebno važna je i odluka o pribavljanju posebnih delova prostora zgrade Komercijalne banke u javnu svojinu grada Požarevca.  U pitanju je zgrada koja je u centru grada. Grad je otkupio taj poslovni prostor. Kao što je poznato cena je u proseku 450 evra po kvadratu, a po rečima Mijatovića  to je jako povoljna cena koju je grad platio, a neka od javnih  preduzeća grada će se u doglednom periodu tu i premestiti.

Ova odluka je jako važna iz razloga što će građanima olkašati pristup svim tim preduzećima i biće dostupnija sva ta preduzeća, što za informacije što za plaćanje računa ili određene reklamacije. Definitivno će unaprediti rad tih preduzeća, uštedeće se i olakšati građanima.” – kaže Mijatović.

Odluka o bespovratnom sufinansiranju i unapređenju energetske efikasnosti

Istakao bih i odluku o bespovratnom finansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju energetskih svojstava stambenih objekata. Reč je o odluci koja je inicirana od strane RS i podržana od strane grada, gde se podržava unapređenje kvaliteta života odnosno, kvaliteta stambenih objekata sa energetskog aspekta. Pre svega se misli na zamenu stolarije, izolaciju kuće ili stambenog objekta.” – istakao je predsednik.

Odluka o budžetu grada Požarevca za 2022. godinu

Donet je budžet kojim će grad funkcionisati 2022. Smatram da je budžet razvojni, takođe i investicionim. Građani ce sigurno uvideti da grad napreduje i da se razvija. – ističe Mijatović

Požarevac je imao jedan od najvećih budžeta ove godine, ali nisu sva sredstva iskorišćena, Da li će biti drugačije sledeće godine?

Verujem da će biti drugačije. Već se sada, u drugom delu godine, vidi da je došlo do određenih investicija u gradu. Pandemija jeste uticala, međutim izvršna vlast nije gubila vreme, skupština grada podržava maksimalno izvršnu vlast.  Kao predsednik skupštine, vidim da gradonačelnik i njegovi saradnici imaju inicijativu i rade na tome da se unapredi grad. Tu su projekti infrastrukture, projekat o uredjenju Ratarske i Dalmatinske ulice, projekti kanalizacije, toplovod,  tu je i projekat atletskog stadiona. Verujem da će se u narednoj godini osetiti pomak u investicijama.“ – naglašava on.

Zbog pandemije sve sednice skupštine su održane u Centru za kulturu, ima li nagoveštaja za skori povratak odbornika u zgradu Načelstva?

Pre nego što sam stupio na funkciju naglašeno mi je da će sednica biti održana u sali centra za kulturu. Pre toga sam imao priliku da posetim salu u zgradi Načelstva koja je predivna. Nažalost, epidemija utiče na nas toliko da moramo da se pridržavamo svih mera i zbog toga održavamo sednice u centru za kulturu. Nadam se da će epidemija utihnuti u skorije vreme i da ćemo se mi vratiti u načelstvo. Pridržavamo se mera ne samo što se tiče nošenja zaštitnih maski nego i držanja distance koje je omogućeno u Centru za kulturu. To ima i negativnih momenata u samoj sednici. U skupštini postoji elektronski sistem koji služi da se definiše kvorum, da se neko javi za reč i za glasanje. Tog sistema nema u Centru za kulturu i moramo da se snalazimo.“ – kaže Mijatović.

Čestitka građanima

Svim gradanima grada Požarevca želim srećnu Novu godinu  srećne božićne i novogodišnje praznike, puno zdravlja, sreće, uspeha na poslovnom i privatnom planu.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend