PROMO

Za širenje mreže neophodna izgradnja prepumne stanice

direktor Toplifikacije Slaviša Stojković
Foto/T.S. SlavišaStojković direktor Toplifikacije
Direktor JP „Toplifikacija“ Slaviša Stojković  govorio je u novogodišnjem intervjuu za Boom 93 o najvažnijim planovima za predstojeću 2022. godinu.

Pored planova za širenje toplifikacione mreže planirani su radovi na investicionom održavanju postojeće toplifikacione mreže i toplopredajnih stanica  koje će se izvoditi na nekoliko lokacija u gradu kao i zamena dotrajale prenosne toplovodne mreže.

Što se tiče planova za 2022. godinu menadžment na čelu sa mnom došao je do zaključka da je održavanje  jako bitan segment našeg delovanja i da biste imali dobru isporuku i kvalitetno grejanje morate imati dobro održavanje. To je preduslov svega drugog. U narednoj godini planirali smo određene radove u jednom ozbiljnijem iznosu.“  – kaže Stojković.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti

Tokom 2022. godine planirani su radovi na investicionom održavanju postojeće toplifikacione mreže i toplopredajnih stanica  na nekoliko lokacija u gradu.

U ulici Sime Simića u delu između ulica Šumadijske i Kosovske  u planu je zamena dotrajale prenosne toplovodne mreže u ukupnoj dužini od 260 metara u delu ulice, kao i dogradnja mreže u dužini od 80 metara do ulaska u Prilepsku ulicu. Zatim je planirana i zamena dotrajale prenosne toplovodne mreže u ukupnoj dužini od 100 metara u delu Ulica Šesta lička kao i u delovima bočnih ulica. “-  objasnio je Stojković.

U Dvorištu OŠ „Dositej Obradović“ i Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu u planu je zamena dotrajalih delova sekundarne toplovodne mreže u ukupnoj dužiniod 150 metara,preko koje se toplotnom energijom iz zonske toplopredajne stanice „OŠ Dositej Obradović“ snabdeva Ekonomsko trgovinska škola.

Planirali smo i zamenu dotrajalih delova prenosne toplovodne mreže magistralnog kraka u ukupnoj dužini od 280 metara preko koje se toplotnom energijom snabdeva deo grada preko pruge u ulici Moše Pijade. Zamena je planirana i u ulicama Lole Ribara i Šumadijska.U planu je i zamena dotrajale distributivne toplovodne mreže u ulici 7.jula u ukupnoj dužini od 260 metara u delu ulice, kao i zamena priključnih toplovoda za individualne stambene objekte u ovoj ulici, priključene na zonsku toplopredajnu stanicu  „Lipov lad“,– kaže Stojković.

Planirani radovi i u Kostolcu na vrelovodu

U Kostolcu su planirani  radovi na samom vrelovodu Kostolac-Požarevac, a tu je potrebno  zameniti delove dotrajale prenosne toplovodne mreže predizolovanim cevima – prolazi ispod puta.

Planovi za proširenje toplifikacione mreže tokom 2022.

Planirani radovi na proširenju toplifikacione mreže čija je realizacija predviđena tokom 2022. godine izvodiće se na nekoliko lokacija i to u ulici Nemanje Tomića sa bočnim ulicama gde je u  planu je izgradnja sekundarne toplovodne mreže za napajanje toplotnom energijom objekata na zoni izgrađene toplopredajne stanice „Nemanje Tomića 18“na sledećim adresama:Nemanje Tomića, Vojske Jugoslavije, Jelene Ćetković, Ivana Gorana Kovačića, Bože Dimitrijevića.Toplotni kapacitet toplovodne mreže je 2,2 MW i biće izvedeno oko4000 metara cevovoda, čime će se stvoriti tehnički uslovi za priključenje 74 objekata na sistem daljinskog grejanja za narednu grejnu sezonu.

Izgradnja prenosne toplovodne mreže u Izvorskoj ulici

Stojković naglašava da je predviđena i gradnja sekundarne toplovodne mreže za napajanje toplotnom energijom objekata na zoni  toplo predajne stanice „Izvorska II“ u ulicama Vase Čarapića Jugovićeva, Izvorska, Danila Kiša i Miloša Crnjanskog.

U planu je izgradnja prenosne toplovodne mreže za napajanje toplotnom energijom buduće toplopredajne stanice TPS „Izvorska II“, kao i izgradnju objekta TPS sa pripadajućom mašinskom i elektro opremom. Radovi podrazumevaju nastavak izgradnje cevovoda kroz Izvorsku ulicu, prolaz ispod postojeće pruge sa podbušivanjem koloseka prema tehničkim uslovima JP „Železnice Srbije“ i povezivanje sa toplopredajnom stanicom.“ – kaže direktor JP Toplifikacija.

Za proširenje mreže neophodna izgradnja prepumne stanice „Jeremijino polje“

Stojković je istakao da je  jedan od prioriteta i preduslova za širenje mreže gradnja prepumpne stanice u Jeremijinom polju, vredna oko 5 mil EUR, koja po značaju predstavlja isto što i fabrika vode za vodosnabdevanje i iznošenje smeća u komunalnoj oblasti. Prethodnih godina se takođe govorilo o ovoj važnoj investiciji ali je i sama pandemija dosta uticala da se neke investicije da se uspore i da se radovi odlože.

Što se tiče nekog značajnijeg proširenja mreže u nekom većem obimu, neophodan preduslov je izgradnja prepumpne stanice na lokaciji „Jeremijino polje“. Izgradnja navedene pumpne stanice košta oko 5 miliona EUR. Do sada Toplifikacija nije bila u mogućnosti kao javno preduzeće da iz svojih sredstava finansira tako jedan zahtevan i složen projekat, pa smo preduzeli  niz formalnih i neformalnih koraka u smislu pribavljanja određenih sredstava kako bismo stvorili preduslove za dalje širenje  mreže kako u višim zonama grada tako i do krajnjih potrošača možda i u seoskim naseljima. U tom smislu sarađujemo sa osnivačem, vodimo određene razgovore, određene konsultacije kao i na nivou Ministartva zaštite žvotne sredine, tako da polažemo velike nade da ćemo u narednoj godini makar početi sa nekom prvom fazom u tom projektu.“ – naglašava Stojković.

On navodi da se radi se o jednom složenom projektu, koji pored toga što iziskuje velike finansije,  složen je  i zahtevan u smislu izvođenja. Ukoliko bi Grad i JP Toplifikacija uspeli da zaokruže takvu jednu investiciju, Stojković naglašava  da će građani Požarevca biti ubedljivo u najboljoj poziciji što se tiče toplotne energije u Srbiji.

Čestitka građanima

Za srećan život  neohodni su ljubav i rad. Svim našim građanima na teritoriji  grada Požarevca i šire želim od srca u svoje lično ime i u ime javnog preduzeća na čijem sam čelu, na prvom mestu puno zdravlja, ljubavi, puno topline u ljudskim odnosima, uspeha u poslu, mira i stabilnosti u porodičnim odnosima.“

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend