Društvo

Malo Crniće: U planu izgradnja novog vrtića, ali i širenje kanalizacione mreže

Foto: Boom93

Foto: Boom93

Godina koja je na izmaku predstavlja godinu velikih ulaganja u poboljšanja infrastrukture na području opštine Malo Crniće, a prema rečima predsednika Mališe Antonijevića, ukoliko se pogledaju rezultati koji su ostvareni  dolazi se do zaključka da je ovo bila godina važnih projekata za poboljšanje uslova života građana ove opštine, obnavljanja i uređenja infrastrukture, zapošljavanja, kulturnih dešavanja.

“Ono što se pokazalo kao najveća potreba građana sa teritorije opštine je asfaltiranje i održavanje puteva, stoga je i navedena aktivnost svrstana u jedan od prioriteta opštine. U sprovođenju planiranog asfaltiranja pomogao nam je i Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština koji je određene projekte sufinansirao”, navodi predsednik.

Ova aktivnost će biti prioritet i u 2023. godini sa ciljem da još intezivnije rade na saobraćajnoj infrastrukturi.

“Pored navedenog izdvojio bih radove na rekonstrukciji i dogradnji svlačionice i hidrotehničkih instalacija fudbalskog terena u naselju Smoljinac. Ovaj projekat je veoma bitan u smislu poboljšanja sportske infrastrukture i omogućuje daleko bolje uslove za rad ovog fudbalskog kluba. Razvoj sporta je svakako akcenat naše opštine, te se ista trudi da razvoj sporta podstakne pored navedenih investicija i time što za svaki fudbalski klub koji organizuje turnire u malom fudbalu operedeli 100.000 dinara za tu namenu. Razvoj sporta je ujedno i podsticaj na zdrav način života, a zdravi temelji toga leže pre svega u dobroj infrastrukturi”.

Opština osluškuje potrebe građana

Projekat koji je obeležio 2022. godinu u ovoj opštini, a koji predsednik izdvaja je izgradnja, opremanje i povezivanje bunara za vodosnabdevanje u naselju Boževac. Navedeni projekat je realizovan sa ciljem popune kapaciteta za vodovod u naselju Kula, ali je istim obezbeđena i ispravnost vode za konzumaciju, što pre toga nije bio slučaj.

“Izdvojio bih i radove na održavanju Doma kulture u naselju Zabrega i sanacija krova na objektu javne uprave u Velikom Selu. Verujem da će Nova godina biti puna izazova, ali takođe i puna novih mogućnosti za napredak i razvoj, koje ćemo mi iskoristiti kako bismo poboljšali uslove života svakog građanina naše opštine”.

Planovi za izgradnju novog vrtića, ali i širenje kanalizacione mreže

U narednoj godini planirana je izgradnja novog, modernog vrtića, izgradnja vodovoda, investiciono održavanje atarskih puteva, održavanje ulica u naseljima opštine, radovi na objektima kulture, sporta i javne uprave, kao i mnogi drugi radovi.

“Naša opština spada u red nerazvijenih opština, stoga je prioritet opštinu postaviti na zdrave osnove i infrastrukturno ojačati, da se iz godine u godinu trudimo da idemo korak napred i da se razvijamo. Ako napravim osvrt na godinu koja je uskoro iza nas rekao bih da se krećemo u dobrom pravcu. U narednoj godini želim da budemo još bolji, uspešniji, stoga smo planirali niz investicionih projekata koje će doprineti ekonomskom razvoju opštine i poboljšanju života naših građana”, navodi Antonijević.

Kao jedan od najvažnijih projekata koji je bitan iz više aspekata, Antonijević navodi projekat pod nazivom Čista Srbija, koji se odnosi na izgradnju kanalizacione infrastrukture koji opština sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Ovaj projekat je veoma značajan za opštinu u smislu povećanja ekološke zaštite vode i zemlje. Navedeni projekat se tiče izgradnje kanalizacione mreže za tri naselja Malo Crniće, Veliko Crniće i Salakovac”.

Što se tiče vrtića koji je u planu da se izgradi, u prethodnom period je određena lokacija gradnje, ali i pribavljenu građevinska dozvola,

Budžetom za 2023. godinu kao dodatan podsticaj poljoprivrednim proizvođačima, utrostručen je budžet kako bi pomogli da nastave da se bave navedenom delatnošću i razvijaju je.

“Na teritoriji opštine je najzastupljenije poljoprivredno zemljište. Stoga ulaganje u poljoprivredu predstavlja potencijal koji po veličini, strukturi i drugim osobinama ima dobre preduslove za razvoj intenzivne poljoprivrede”, navodi predsednik.

Ulaganje u uređenje atarskih puteva

Jedna od boljih stvari koje smo kao opština uveli u proteklih nekoliko godina su svakako subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji. Takođe se sada u odnosu na raniji period mnogo više ulaže u asfaltiranje i uređenje atarskih puteva, uvedeno je i niz podmera kao pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

“Uvek se trudimo da saslušamo potrebe poljoprivrednika i da im omogućimo što lakši rad i razvoj. Stoga organizujemo sastanke sa njima, gde imamo prilike da sa njima lično porazgovaramo i da čujemo koje su njihove želje i potrebe. Mi kao opština se uvek trudimo da izađemo u susret njihovim zahtevima, mada naši poljoprivrednici su zaista skromni, te i ostvarenje njihovih zahteva nije nemoguće”.

Jedan od važnijih projekata u okviru mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Malo Crniće za 2022. godinu jeste uvođenje nove mere subvencionisanja kupovine poljoprivrednih mašina, koja je uvedena sa ciljem pružanja maksimalne podrške poljoprivrednicima, a u planu je da se sa navedenim merama nastavi i u narednom period.

“Kao predsednik opštine mogu da se pohvalim sjajnom saradnjom sa poljoprivrednicima, kao i da naglasim da se zaista trudimo da pomognemo na svakom polju kako u poljoprivredi, tako i u voćarstvu, ratarstvu i ostalim granama i da naše poljoprivrednike redovno obaveštavamo o svim aktuelnim podsticajima koja dodeljuju naša ministarstva. Želimo da se poljoprivredna delatnost razvija na teritoriji naše opštine, da naši poljoprivrednici budu zadovoljni saradnjom i da zajedno jačamo i razvijamo našu opštinu”, zaključio je Antonijević.

Projekat “Braničevo reporter – Malo Crniće”, a čiji je deo i ovaj tekst, podržava Opštinsko veće opštine Malo Crniće. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.