BBC News

Rusija i Ukrajina: Kijev se oporavlja od novih ruskih napada, Zapad mora da ostane uz Ukrajinu, smatra Stoltenberg

AFP Zapadne zemlje moraju da budu spremne da obezbede dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znake popuštanja, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a dan nakon što je jedan čovek poginuo a više desetina ranjeno u prestonici Kijevu. Vojna pomoć će osigurati opstanak Ukrajine kao nezavisne države i prisiliti Rusiju da sedne za pregovarači […]

Bystanders look at a crater next to an educational building damaged the previous day by a missile strike in Kyiv

AFP

Zapadne zemlje moraju da budu spremne da obezbede dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znake popuštanja, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a dan nakon što je jedan čovek poginuo a više desetina ranjeno u prestonici Kijevu.

Vojna pomoć će osigurati opstanak Ukrajine kao nezavisne države i prisiliti Rusiju da sedne za pregovarači sto i okonča rat.

Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin optužuje Zapad da koristi Ukrajinu da bi uništila njegovu zemlju, pružajući zaštitu „neonacistima“.

Ukrajinske snage oborile su 12 od 20 ruskih raketa tokom napada poslednjeg dana 2022. godine, dok je još 45 iranskih kamikaza dronova uništeno tokom vikenda, saopštila je ukrajinska vojska.

Delimična mobilizacija u Rusiji, koju je Putin naredio u septembru, pokazala je da Moskva ne želi da okonča rat u ovom trenutku, rekao je Stoltenber za Radio 4.

„Ukrajinske snage su nekoliko meseci snažno napredovale, ali mi znamo da je Rusija mobilisala mnogo ljudstva, i većina ih je sada na obuci“, ocenio je on.

„Sve to ukazuje da su (Moskva) spremni da nastave rat i takođe pokušaju, možda, da pokrenu novu ofanzivu.“

U novogodišnjem obraćanju naciji, Putin je pozvao Ruse da podrže vojsku koja se bori u Ukrajini, upozorivši da je budućnost zemlje u pitanju.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je, međutim, optužio Putina da se krije iza ruske vojske, a ne da je predvodi.

Napadi na Kijev

A downed drone found in a children's playground in Kyiv with the words 'Happy New Year' written in Russian on it

Kyiv Police
Oboreni dron na kome na ruskom piše ‘Srećna Nova godina’

Niz eksplozija zabeležen je u glavnom gradu Kijevu tokom poslednjeg dana 2022. godine, a ukrajinske vlasti proglasile su vazdušnu opasnost širom zemlje.

Napadi su razbesneli Ukrajince, već umorne od neprekidnih ruskih raketnih napada.

Dok su eksplozije potresale Kijev, mnogi stanovnici glavnog grada pevali su himnu Ukrajine, a zvaničnici optužili Rusiju da namerno gađa civile koji su se okupili da proslave Novu godinu.

Andrej Nebitov, načelnik policije u Kijevu, objavio je snimak oborenog drona na kojem na ruskom jeziku piše „Srećna Nova godina.“

„To je sve što treba da znate o toj terorističkoj državi i njenoj vojsci“, napisao je Nebitov na Fejsbuku, dodavši da su ostaci drona pali na dečije igralište.

Kijev

REUTERS/Valentyn Ogirenko
Kijev posle napada

Zapadna podrška

Iako se kraj neprijateljstava ne nazire, Stoltenberg je rekao da NATO mora da obezbedi snažnu poziciju Ukrajine u slučaju pregovora između dve strane.

„Moramo da obezbedimo pomoć Ukrajini sada, i vojnu pomoć takođe, jer je to jedini način da se Rusija ubedi da mora da sedne za pregovarački sto, te da poštuje Ukrajinu kao suverenu nezavisnu državu u Evropi“, rekao je Stoltenberg.

„Znamo da je ono što Ukrajina može da postigne za tim pregovaračkim stolom u potpunosti zavisno od njene snage na bojnom polju.

Prethodno je Emanule Makron, predsednik Francuske, u novogodišnjem obraćanju naciji, ponovio snažnu podršku njegove zemlje Ukrajini.

„Bićemo bezrezervno uz vas. Pomagaćemo vam sve dok se ne postigne pobeda“, rekao je Makron.


Dan 312.

  • Najmanje jedna osoba poginula, desetine ranjenih, u ruskim napadima na Kijev 31. decembra
  • Putin optužuje Zapad da pruža podršku „neonacistima“ u Ukrajini
  • Zapad mora da obezbedi dugoročnu pomoć i podršku Ukrajini: Stoltenberg
  • Rusija prekida izvoz nafte zemljama koje su ograničile cenu
  • Više od 6,5 miliona građana Ukrajine je napustilo zemlju od početka sukoba, od toga polovina je otišla u Rusiju
  • U Ukrajini je od početka rata ubijeno 6.702 civila, a ranjeno blizu 10.500, najnoviji su podaci Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava

Zaporožje ponovo na udaru

Zaporožje

Getty Images

U novoj seriji raketnih udara na Ukrajinu u petak, oštećen je i rezervni dalekovod u Zaporoškoj nukelarki saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Kako se navodi u saopštenju rezervni vod od 330 kilovolti pod nazivom „Ferosplavnaja 1″ isključen je u četvrtak.

Rafael Grosi, šef agencije kaže da je to bila „poslednja radna rezervna linija i izuzetno je važno da se ona što pre obnovi“.

Dodao je da „svaka vojna akcija koja potencijalno ugrožava nuklearnu bezbednost i integritet ukrajinskih nuklearnih elektrana mora biti odmah zaustavljena“.

Agencija takođe izveštava da se još tri ukrajinske nuklearne elektrane obnavljaju posle poslednjih ruskih masovnih granatiranja energetske infrastrukture zemlje

Više o Zaporoškoj nukelarki koju su početkom marta okupirale ruske trupe, a koja je periodično meta napada pročitajte ovde.


Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk