BBC News

Rusija i Ukrajina: Žestoke borbe za Soledar i Bahmut u istočnom Donbasu, oprečni podaci o napadu na Kramatorsk

ReutersDim iznad Bahmuta Dok ruska vojska nastavlja ofanzivu na Bahmut i Soledar u regionu istočnog Donbasa, Kijev je negirao tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane o pogibiji 600 ukrajinskih vojnika u napadu na Kramatorsk. Moskva tvrdi da je napad na Kramatorsk odmazda za prethodni udar Ukrajinaca na Makejevku gde je poginulo desetine ruskih vojnika, iako dopisnici zapadnih […]

Bahmut

Reuters
Dim iznad Bahmuta

Dok ruska vojska nastavlja ofanzivu na Bahmut i Soledar u regionu istočnog Donbasa, Kijev je negirao tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane o pogibiji 600 ukrajinskih vojnika u napadu na Kramatorsk.

Moskva tvrdi da je napad na Kramatorsk odmazda za prethodni udar Ukrajinaca na Makejevku gde je poginulo desetine ruskih vojnika, iako dopisnici zapadnih medija nisu pronašli nikakve dokaze o masovnoj pogibiji ukrajinskih vojnika u Kramatorsku.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u nedelju uveče rekao da se kod gradova Bahmut i Soledar u Donjeckoj oblasti vode najteže borbe i da je Kijev poslao pojačanje.

Nekoliko zapadnih zemalja najavilo je isporuku ofanzivnih oklopnih vozila Ukrajini, a Berlin ne isključuje mogućnost da će u budućnosti snabdeti Kijev tenkovima Leopard.

Pozivajući se na obaveštajne podatke, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da Rusija planira da uspostavi sopstvenu proizvodnju iranskih kamikaza dronova za napad na Ukrajinu.

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, rekao je da je oslobođenje poluostrva Krima, koje je Rusija anektirala 2014. godine, pitanje vremena.


Dan 320.

  • Kijev negira da je u ruskom napadu na Kramatorsk ubijeno 600 ukrajinskih vojnika, Rusija tvrdi da je to bila odmazda za 89 regruta ubijenih u Makajevki
  • Najteže bitke vode se oko Bahmuta i Soledara u Donjeckoj oblasti
  • Minirano je 250.000 kilometara kvadratnih Ukrajine, skoro pola zemlje, a Ukrajina je „najveće minsko polje na svetu“, rekao je premijer ove države Denis Šmigalj
  • Rusija i Ukrajina razmenile su zarobljenike, potvrđeno je i iz Moskve i iz Kijeva. Svaka strana je vratila protivničkoj 50 pripadnika vojnih snaga
  • Jaroslav Janušević, načelnik regionalne administracije Hersona, tvrdi da je u noći 8. januara Rusija gađala region Hersona zabranjenom zapaljivom municijom
  • Moskva želi da pregovara o korejskoj verziji primirja kojim bi se Ukrajina podelila, rekao je Oleksej Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, za ukrajinsku televiziju
  • Rusija je se priprema za potencijalnu ukrajinsku ofanzivu i ojačava položaje u dva regiona za koje veruje da bi Kijev mogao pokušati da probije: Zaporožje i Lugansk, pokazuje izveštaj britanskih obaveštajaca
  • Rusija i Belorusija najavljuju zajedničke vojne vežbe od 16. januara do 1. februara
  • Više od 6,5 miliona građana Ukrajine je napustilo zemlju od početka sukoba, od toga polovina je otišla u Rusiju
  • U Ukrajini je od početka rata ubijeno 6.702 civila, a ranjeno blizu 10.500, najnoviji su podaci Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava

Najteže bitke vode se oko Bahmuta i Soledara

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da se najteže borbe vode u Donjeckoj oblasti, oko gradova Bahmut i Soledar.

On kaže da se „situacija na frontu nije značajno promenila od prve nedelje 2023. godine.“

„Bahmut se drži bez obzira na sve. Iako je veći deo grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju konstante pokušaje ruske ofanzive tamo.

„Soledar se drži, iako je tamo još više razaranja“, rekao je Zelenski.

Donjecka oblast

Reuters
Ukrajinski vojnik u razrušenoj školi na frontu u Donjeckoj oblasti

Ruski izvori prethodnih dana su tvrdili da je ruska vojska ušla u Soledar, mali ali strateški važan grad za snabdevanje čitave Donjecke oblasti.

Zvaničnici iz regiona Donjecka, koji je pod kontrolom Rusije, na Telegramu su objavili da su ukrajinske snage granatirale i oštetile dve termoelektrane.

Oni kažu da su granatirani grad Zugres i sela Jelenovika i Novi svet.

Ukrajina je „najveće minsko polje na svetu“

Minirano je skoro pola Ukrajine, 250.000 kilometara kvadratnih, rekao je premijer ove države Denis Šmigalj.

„Sada je to najveće minsko polje na svetu“, dodao je Šmigalj za novinsku agenciju Jonhap iz Južne Koreje.

On je rekao da se Kijev nada da će Južna Koreja pružiti pomoć i podeliti iskustva sa deminiranjem tako široke teritorije.

Mine ne predstavljaju samo opasnost po živote ljudi, rekao je, već i ozbiljan problem za poljoprivrednu proizvodnju, jednu od glavnih grada ukrajinske ekonomije.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je najviše mina u regionima Kijeva, Harkova, Černigov i Sumija.

Prema podacima ukrajinske Državne službe za spasavanje, istočne i južne teritorije zemlje su uglavnom pod minama.

Ukrajini će biti potrebno pet do sedam, a možda i 10 godina, da očisti zemlju od mina, rekao je prošle godine Denis Monastirski, ministar unutrašnjih poslova.

Razmena zarobljenika

Rusija i Ukrajina razmenile su po 50 zarobljenika, potvrđeno je i iz Moskve i iz Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će 50 oslobođenih ruskih vojnika biti poslato na rehabilitaciju.

Kijev je saopštio da su oslobođena 33 oficira i 17 redova i narednika.

„Vraćamo ljude zarobljene u nuklearnoj elektrani u Černobilju, kao i branioce Marijupolja, momke iz okoline Bahmiuta, Kijeva, Černigov, Hersona i drugih regiona“, rekao je Andrij Jermak iz kancelarije ukrajinskog predsednika.

Oslobođeni ukrajinski vojnici

TELEGRAM/Reuters
Oslobođeni ukrajinski vojnici pevaju himnu

Rusija gađala Herson zabranjenom municijom, tvrde regionalni zvaničnici

Jaroslav Janušević, načelnik regionalne administracije Hersona, tvrdi da je u noći 8. januara Rusija gađala region Hersona zapaljivom municijom.

On kaže da u napadu nisu stradali civili.

On je uz poruku na Telegramu objavio i video koji, kako kaže, pokazuje granatiranje Hersona zapaljivom municijom.

Upotreba zapaljive municije – u slučaju da postoji opasnost po civile – zabranjena je od 1980. godine međunarodnom Konvencijom o zabrani ili ograničenju upotrebe izvesnih vrsta klasičnog oružja.

Ukrajinske vlasti su i ranije tvrdile da Rusija koristi zapaljivu municiju, pogotovo dok su trajali napadi na Popasnu u martu 2022. godine.

Britanski obaveštajci: Rusija se priprema za ukrajinsku ofanzivu

Poslednjih nedelja, Rusija ojačava odbranu u regionu Zaporožja u južnoj Ukrajini, navodi se u poslednjem izveštaju britanskih vojnih obaveštajaca.

Organizacija pojačanja ukazuje na to da je ruska komanda najverovatnije zabrinuta zbog mogućnosti za ukrajinsku ofanzivu iz dva pravca: ili sa severa Luganske oblasi ili iz regiona Zaporožja.

Proboj ukrajinskih snaga u Zaporožju bi ozbiljno ugrozio ruski „kopneni most“ koji povezuje ruski region Rostov i Krim, a proboj u Lugansku bi podrio proklamovani vojni cilj Moskve – „oslobađanje“ Donbasa.

Evakuacija iz Soledara

Reuters
Žena čeka ukrcavanje na voz za evakuaciju iz Soledara

Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk