Muzika

Prva singl vinil ploča u Srbiji nakon deset godina

Foto: Zoran Milutinović

Foto: Zoran Milutinović

Grupa Bair iz Knjaževca u martu prošle godine izdala je za izdavačku kuću Fidbox prvu singl ploču na vinilu u Srbiji nakon pauze od deset godina.

Na „A” strani ploče je pesma „Aleksandra (Pesma bez rime)”, koja se u decembru 2022. godine našla na kompilaciji „The Best of Fidbox”, zajedno sa poznatim srpskim rok grupama. Gost na solo gitari u ovoj pesmi bio je Alen Jovanović, osnivač i gitarista Goblina.

Na „B” strani ploče je pesma „Ona sanja”, koja se nalazi među 25 nominovanih pesama iz regiona za Rok Pesmu godine na MAC/Music Awards, koji organizuje SkyMusic. Glasanje je još uvek u toku, a pesma „Ona Sanja” trenutno se nalazi na drugom mestu. Pesmu je podržao i Peca Popović, poznati muzički kritičar i novinar.

Foto: Zoran Milutinović

Grupu Bair čine: vokal Miloš Milivojević, gitarista Ivan Jelenković i bas gitarista Saša Zvezdić.

„Bair izvode melodičnu varijantu power popa, kojeg je teško staviti u određene okvire. Rekao bih da jednako dominiraju elementi pridošli iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih godina, a dodao bih takođe da su u manjoj meri prisutni i melodic rock priključci. Po mom mišljenju obe kompozicije poseduju sličnu slušljivost, sličan vokalno-izvođački pristup, a prilično ličan tekstualni iskorak karakteriše obe numere”, ocenjuje Branimir Lokner u svojoj recenziji ove vinil ploče, objavljenoj na portalu TimeMachineMusic.

Foto: Zoran Milutinović

Poslednja izdata singl vinil ploča u Srbiji pre ploče grupe Bair bila je ploča Riblje Čorbe „Uzbuna/Užasno mi nedostaje” iz 2012. godine.