Društvo

Sa srpskog tržišta povučeni kalup za mafine i kuvalo

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine je objavilo da se sa našeg tržišta povlače dva proizvoda.

U pitanju su kuvalo za vodu i kalupi za mafine.

Кako se navodi, kod kuvala postoji rizik od električnog udara, jer proizvod nema uzemljenje, pa korisnik može da dođe u dodir sa delovima pod naponom, dok kod modli postoji „hemijski rizik“ prenosa materijala za pakovanje hrane na prehrambeni proizvod koji se u njima nalazi. Za oba proizvoda je naloženo povlačenje sa tržišta, kao i opoziv proizvoda od potrošača.

Reč je o kuvalu za vodu brenda ROX, tip/model 57831, sa oznakom bar koda 3858890578317, kapaciteta 1,8 litara. Navodi se i da je proizvod upakovan u kartonskoj kutiji crno-sive boje. Proizvođač je kineska kompanija Guangdong Кelian Electrical Appliance Co, a uvoznik firma „ROX-BG“ doo, Rucovićeva 7, Beograd. Distributeri ovog proizvoda u Srbiji su prodavnice Flutoo doo, TS Stork Group doo, STR Ducko marketi, Roaming Electronic doo, PTP DIS doo, Senta promet AD i drugi.

Drugi sporan proizvod su silikonske modle – kalupi za mafine robne marke Pepco model SКU 310531 broj serije 2200131053168. Proizvod je upakovan na kartonskoj podlozi sa prednjom – providnom plastičnom stranom. U obrazloženju piše da na kalupima postoji rizik migracije/prenosa formaldehida i melamina sa pomenutih materijala za pakovanje hrane na prehrambeni proizvod koji se u njima nalazi.