Muzika

Preminuo čuveni džez trubač Duško Gojković

FOTO: YouTube Screenshot

FOTO: YouTube Screenshot

Istaknuti svetski džez trubač, kompozitor i aranžer Duško Gojković preminuo je sinoć u Minhenu u 92. godini, piše RTS.

Ponikao iz Big Benda RTS, tokom svoje profesionalne karijere izgradio sopstveni stil sviranja prepoznatljiv po preciznosti, briljantnosti tehnike, toplom zvuku, kao i melodičnosti, koja se naročito isticala u njegovim kompozicijama. Njegov živopisni umetnički put predstavlja na svojevrstan način pola veka istorije džeza, na čiji je stilski razvoj i sam uticao.

Kao izvođač nametnuo je visoke tehničke standarde, gradeći se kao umetnik svirajući sa svim velikanima džez muzike, te je i postao jedan od njih. Od 1955. godine nastupao je sa istaknutim muzičarima, među kojima su Dizi Gilespi, Džeri Maligan, Sten Gec, Soni Rolins, Li Konic, Čet Bejker, Vudi Herman, Džoni Grifin, Mal Voldron, Fil Vuds, Tomi Flanagan, Keni Klark, Majls Dejvis, Oskar Petiford, Djuk Džordan, Slajd Hempton i mnogi drugi.

Rođen 1931. godine u Jajcu (BiH), završio je Muzičku akademiju u Beogradu (1953). Sviračku karijeru započeo je rano, u Diksilend orkestru, a več sa osamnaest godina postao član Big benda Radio Beograda. Karijeru nastavlja u Zapadnoj Nemačkoj, a 1961. godine dobija stipendiju da studira na Berkliju.

Nakon studija postaje član benda Mainarda Fergusona. Rad sa tim muzičarem značajno je uticao na njegovu reputaciju kao odličnog big bend muzičara i izvanrednog soliste. Po povratku u Evropu, formirao je svoj sekstet i 1966. godine snimio svoj prvi album „Swinging Macedonia“, sa muzikom koju je originalno komponovao inspirisan muzikom Balkana. Album se danas smatra kamenom temeljcem balkanskog džeza. Godine 1968. nastanio se u Minhenu, gde je osnovao svoj prvi big bend, sa kojim je radio do 1976. Godine 1986. oformio je još jedan ansambl sa kojim je nastupao do kraja života.

Gojkovićeva diskografija obuhvata preko 200 albuma, od kojih je preko 30 objavio pod svojim imenom i autorstvom muzike. Među istaknutim albumima se izdvajaju: „Soul Connection“, „Bebop Citi“, „Balkan Connection“, „Balkan Blue“, „In My Dreams“, „Samba do Mar“ (2003) i „A Handful of Soul“, „Samba Tzigane“ i „Latin Haze“.

Kao muzičar koji je potekao iz Big Benda RTS, Duško Gojković je tokom svoje karijere delovao i kao šef dirigent i solista tog ansambla. Takođe, ostvario je veliki broj aranžama pisanih specijalno za taj orkestar, a oni su danas deo stalnog repertoara.