Društvo

U čemu sve nije dozvoljeno ući u institucije – japanke, mini suknje, dekolte…

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Na ulaznim vratima većine institucija nalaze se posteri sa prikazima na kojima su precrtane odevne kombinacije u kojima je zabranjen ulazak. Pa tako pravilnike i kodekse o odevanju imaju institucije kao što su škole, fakulteti, sudovi, parlamenti, zdravstvene ustanove.  

Ukoliko ste neprikladno obučeni, a krenuli ste na suđenje, vrlo je moguće da će vam ulazak u prostorije suda biti onemogućen.

Kodeks oblačenja u sudovima propisuje Sudski poslovnik (član 83) koji kazuje da se prikladno odevanje odnosi na sve koji dolaze u sud. To važi i za sve zaposlene u sudu, advokate i stranke. Odevanje treba da bude prikladno i da se time čuva ugled suda, navodi se u poslovniku.

U sud ne možete da uđete ukoliko ste obukli šorts, kratke pantalone, papuče, majicu bez rukava, mini suknju, bluzu sa velikim dekolteom ili kratkim bretelama, providne i kratke bluze smatraju se takođe neprikladnom odećom.

„Prilikom rada i boravka u sudnici sudsko osoblje, stranke i drugi učesnici u postupku ne mogu nositi sportsku odeću – trenerke, patike, papuče.“

Skupština u odelu

Ulazak u Narodnu skupštinu takođe propisuje norme odevanja, koje su slične onima iz sudova.

Pravilnik Skupštine predviđa da osobe koje se nalaze na platnom spisku najvišeg zakonodavnog tela budu prikladno i uredno obučene.

Na primer, odeća koja ženama otkriva noge iznad gornje ivice kolena, dekoltirane bluze, otkrivena leđa i ramena, uski komadi odeće, ali i sportska odeća, zabranjena je u Parlamentu.

Takođe, ukoliko krenete u Parlament u obući koja otkriva veći deo stopala, visokim potpeticama, ulaz vam neće biti dozvoljen.

Pored Narodne skupštine i Vlada ima Kodeks ponašanja koji propisuje odevanje. Kao i za Skupštinu, iste odevne kombinacije su zabranjene i u najvišem izvršnom telu.

U školama zabranjena navijačka obeležja

Iako su đačke uniforme prošlost, za većinu osnovnih i srednjih škola u Srbiji kodeksi oblačenja jasno propisuju šta sme da se obuče, a šta ne.

Neprikladnom odećom za učenike smatraju se neprimereno kratke suknje, dekoltirane bluze, tanke bretele, kratke i providne bluze, japanke, papuče, iscepane farmerice, pocepana odeća, visoke potpetice, naglašen nakit, navijačka obeležja.

Pravilni propisuju da je poželjno da odeća doseže do ispod kolena, bez otkrivenog struka.

Nije dozvoljeo da se nosi odeća u kojoj se providi intimni veš. Zatim, da se nose majice koje ne pokrivaju stomak i leđa, helanke, kačketi i kapuljače.

Tetovaže na telu treba da budu prekrivene.

Zabranjeni su simboli koji na bilo koji način vređaju određeni narod, rasu ili veroispovest.

Na fakultetima – stogo poslovni stil

Visokoškolske ustanove propisuju pravila odevanja koja nalažu da se devojke ne pojavljuju u suknjama iznad kolena, majica na bretele, kao ni u takozvanim „top“ majicama.

Dobrodošle nisu ni japanke ni papuče.

Određeni fakulteti propisuju studentima obavezan poslovni stil oblačenja.

Poslovni stil oblačenja za žene podrazumeva suknju ili haljinu primerene dužine, a to je dužina do deset centimetara iznad kolena.  Zatim pantalone, košulje koje treba da bude primereno zakopčane, majice kratkih i dugih rukava.

Za muškarce, poslovni stil podrazumeva klasično odelo sa kravatom ili bez nje, primereno zakopčana košulja, pantalone.

Strogo su zabranjene „košulje koje imaju upadljivi, izazovni i napadni dekolte, mrežaste majice, gola leđa i ramena“.

Podsećamo, Pravni fakultet u Beogradu, pre dve godine, bio je na meti kritika zbog spornog pravilnika koji zabranjuje studentima oblačenje koje bi, kako se navodi, moglo da da povoda za seksualno uznemiravanje.

„Nastavnici/saradnici će udaljiti s ispita, odnosno vežbi/predavanja studente/studentkinje koji su neprikladno obučeni – bilo u smislu neurednosti ili ignorisanja elementarnih uzusa izgleda u obrazovnim institucijama, a pogotovo u smislu davanja povoda – upravo izgledom, oblačenjem i ponašanjem – za seksualno uznemiravanje, rasnu, versku i druge oblike diskriminacije ili narušavanja pozicije Fakulteta kao politički neutralne institucije. Obezbeđenje Fakulteta udaljiće one studente koji su neprikladno obučeni ili se neprikladno ponašaju na Fakultetu.“

Pored pomenutih institucija, kodeksi oblačenja strogo se zahtevaju u zdravstvenim ustanovama, katastru nepokretnosti, poreskim upravama, bankama, policiji, kulturnim i verskim ustanovama, muzejima, ambasadama i mnogim drugim intitucijama.