Društvo

Jovetić Delfin 012: Treniraju samo tokom leta, a postižu dobre rezultate (FOTO+VIDEO)

Foto: N.J.

Foto: N.J.

<a href="https://boom93.rs/info/sport-info/jovetic-poceli-treninzi-plivanja-deci-placeni-putni-troskovi/" target="_blank" rel="noopener">Nakon što su početkom aprila redovno trenirali na zatvorenom bazenu u Pančevu</a>, deca plivači kluba Delfin 012 su svoje treninge preko leta nastavili na bazenu u Zabeli. Bez obzira na to što su jedini klub koji trenira aktivno samo tokom leta ostvarili su zapažene rezultate.

Zbog nemogućnosti da treniraju na gradskom bazenu jer se radi rekonstrukcija, deca plivaju i treniraju svake večeri na Zabelskom bazenu od 19h, osim nedelje, rekao je za Boom 93 trener plivanja Nikola Jovetić. Obuka neplivača i napredno plivanje se radi u smanjenom kapacitetu, kaže Jovetić, jer je i bazen u Zabeli dosta manji u odnosu na Gradski. Ove godine ima oko 100 novih plivača i 30 takmičara. S obzirom da gradski bazen ne radi, u Smederevu je 29. jula održan Kup Požarevca, na kom su takmičari nastupili u više disciplina, u kategorijama od 8-14 godina.

Foto: N.J.

Filip Marković iz kluba Delfin 012 osvojio je bronzanu medalju u disciplini 50 metara prsno i dve zlatne medalje u disciplini 50 metara leđni stil i kao apsolutni pobednik u njegovoj kategoriji.

Foto: N.J.

Ove godine smo, uz pomoć Grada, vikendom trenirali u Pančevu, a sa nestrpljenjem očekujemo nastavak priče o zatvorenom bazen koji bi nama značio više nego bilo koja infrastruktura sportskog tipa u ovom gradu. Verujem da bismo imali još više zainteresovanih za plivanje.

I sama rekonstrukcija Gradskog bazena je velika stvar, jer ćemo uživati i trenirati u novom i modernijem okruženju, dodaje Jovetić.

Naglasio je da im je uprava KPZ Zabela omogućila prostor ovog leta, jer da nije bilo njihove pomoći, definitivno bi ostali bez plivanja ove sezone.

Još jednom je podsetio da je plivanje samo po sebi stvar opšte kuluture, najviše zdravlja dece, a i odraslih kao rekreativna aktivnost.

“ Vežbanje na bazenu daje nemereljiv doprinos u prevenciji i lečenju deformiteta kod dece, a i kod odraslih. Plivanje je najbolja fizička aktivnost u svakom pogledu i nijedna fizička aktivnost ne može da zameni ono što plivanje može da pruži. Naglašava da se sve češće susreće sa deformitetima kičme kod dece. Puno je dece sa skoliozom, kifozom i problemima sa grudnim košem. Dokazano je da plivanje ublažava stres, anksioznost i depresiju. Plivanje daje deci samopouzdanje koje im je potrebno da se suoče sa nepoznatim situacijama, s obzirom na to da stalno rade na prevazilaženju strahova i nesigurnosti.