Društvo

Inicijativa za izgradnju mosta između Srbije i Rumunije

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Most kojim će biti spojene Srbija i Rumunija trebalo bi da se nalazi nedaleko od Golupca i spojiće ovu opštinu sa Rumunskom opštinom Koronini.

Inicijativa za izgradnju ovog mosta potpisana je proteklog vikenda u Golupcu, a potpisali su je predsednici šest opština iz Rumunije i predsednik opštine Golubac, Nebojša Mijović.

Most bi trebalo da spoji opštine Golubac i Koronini, a predviđen je u Đerdapskoj klisuri, na mesti gde je Dunav najuži.

Cilj izgradnje mosta je ekonomski, turistički i kulturni razvoj uz jačanje veza između dve zemlje. Prema najavama nakon potpisivanja inicijative, most će biti dug 370 metara bez pristupnih puteva, a nakon izgradnje brze saobraćajnice Požarevac-Golubac, naslanjaće se na istu.

FOTO: T.Rokvić

Izgradnjom mosta doći će do povezivanja oko milion ljudi koji žive u ove dve države.

„Izgradnjom mosta opštine bi prosperirale kroz veći promet robe, usluga i ljudi. Takođe, od Smedereva do Kladova ne postoji tako čvrsta veza preko Dunava, što je dobar argument da se na toj deonici puta napravi još jedan most“, naveo je predsednik opštine Golubac.

Prema njegovim rečima ova inicijativa važna je ne samo za Braničevski okrug već i za susedna dva, Podunavski i Borski.

„Saradnja Rumunije i Srbije je izuzetna, ali bi se izgradnjom mosta obna još više poboljšala. Dunav nas na ovaj način ne bi razdvajao već spajao. Za Rumune bi on bio od velikog značaja pre svega zbog transporta koji bi pojeftinio, ali i turistički i kulturno“, rekao je predsednik Opštine Moldava Nova, Jon Kisalica.

Potpisivanje inicijative za izgradnju mosta pozitivna je vest za meštane obe zemlje, jer kopnenim putem od Golupca do opštine Nova Moldova u Rumuniji ima oko 200 kilometara.