Društvo

Dodeljen ugovor za izgradnju marine u Velikom Gradištu

FOTO: Pristanište ilustracija/M. Veljković/Boom93

FOTO: Pristanište ilustracija/M. Veljković/Boom93

Ugovor o izgradnji marine u Velikom Gradištu, investicije procenjene na 286.2 miliona dinara sa PDV-om, dodeljen je firmi „Aqua Mont Service“.

Ugovor je dodeljen na osnovu javne nabavke koju je objavilo Ministarstvo turizma i omladine Srbije, piše Nova ekonomija.

U tehničkoj specifikaciji se navodi da je Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine širenje mreže marina prepoznato kao neophodna mera za razvoj i oživljavanje nautičke privrede u Srbiji.

Marina bi trebalo da bude izgrađena na desnoj obali Dunava u Velikom Gradištu, a radovi treba da obuhvataju analizu dosadašnjih geoloških, inženjerskogeoloških i hidroloških istraživanja.

Takođe, trebalo bi da se izvrši, između ostalog i procena stabilnosti i ugroženosti postojeće infrastrukture u neposrednom okruženju pristaništa, kao i laboratorijska ispitivanja fizičkih i fizičko mehaničkih svojstava, na uzorcima tla uzetim iz jezgara bušotina.

Kako bi se pristupilo marini, potrebno je da se izgradi i put do javne saobraćajnice ali i manipulativne površine i parking unutar kompleksa marine.

U sklopu marine predviđeni su i čuvarska služba, uprava marine, klub marine, zatvoreni hangar za plovila.

Takođe predviđen su i komercijalni sadržaji, odnosno prodavnice mešovite robe, servis i iznajmljivanje bicikala, prodaja ribolovačke opreme, prodaja nautičke opreme, banka, pošta, informativni pult turističke organizacije, prodaja suvenira i tako dalje.

Rok za realizaciju ugovora je 14 meseci od dana zaključenja ugovora.

U rok ne ulazi vreme potrebno za ishodovanje uslova, saglasnosti, dozvola nadležnih institucija, kao i vreme na koje izvođač ne može da utiče, a bitni su za realizaciju ugovora.