Društvo

N1: Ovo je čips iz Srbije koji sadrži kancerogeni akrilamid

Foto: Pixabay ilustracija/ Werner Weisser

Foto: Pixabay ilustracija/ Werner Weisser

Za rebrasti čips sa ukusom paprike od 150g čačanskog proizvođača Chips way, pakovanom kao robna marka za hrvatski trgovinski lanac, utvrđeno je da sadrži nedozvoljenu količinu akrilamida.

„Radi se o proizvođaču Chips way d.o.o. iz Čačka i proizvodu ‘CHIPS bits&bytes rebrasti paprika’ u pakovanju od 150 grama“, kažu za N1 u Državnom inspektoratu Hrvatske.

Čips koji se iz Srbije izvozio u Hrvatsku, gde je zbog nedozvoljene količine akrilamida uništen, imao je rok trajanja do 25. decembra 2023. godine.

Bar kod ovog proizvoda je 3 856025 853261, serija L28062023 (L280623 A09:31).

Pomenuti proizvod je, kao što se vidi po bar kodu i nazivu čipsa – proizveden kao „robna marka“ za određeni trgovinski lanac u Hrvatskoj („Plodine“).

Podsetimo, Evropski sistem za brzo uzbunjivanje RASFF, objavio je da je visok nivo akrilamida pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu EU RASFF.

Čips sa povećanom količinom akrilamida nije ušao na tržište Hrvatske, jer je, kako se navodi – bezbedno uništen.

Nakon objave ove informacije, Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije navela je u saopštenju na svom sajtu da je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

„Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti“, navodi se u saopštenju.

Šta je akrilamid

Akrilamid je hemijsko jedinjenje za koje se smatra da može da poveća rizik od razvoja kancera.

Ovo jedinjenje prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane, pri visokim temperaturama, i to one koja sadrži skrob.

Akrilamid se formira od šećera i aminokiselina, uglavnom one koja se zove asparagin, koje su prirodno prisutne u mnogim namirnicama.