Društvo

Koji su razlozi neodržavanja ovogodišnjeg Silafesta?

Međunarodni filmski festival Silafest ove godine neće biti održan, dok <a href="https://boom93.rs/info/drustvo/filmski-festival-silafest-otkazan-organizatori-tvrde-da-je-zabranjen/" target="_blank" rel="noopener"><strong>organizatori istog tvrde</strong></a> da je praktično zabranjen odlukom predsednika opštine Veliko Gradište Dragana Milića.

Na sednici Opštinskog veća Opštine Veliko Gradište 7. avgusta doneta je odluka da se Međunarodni filmski festival „Silafest“ ove godine ne održi, a u zaključku je navedeno da je razlog neodržavanja problem koji je nastao sa jednim od partnera koji učestvuje u organizaciji festivala.

Nakon zaključka Opštinskog veća, organizatori ovog festivala su naglasili da su se do sada u istoriji srpske kulture zabranjivale knjige, pozorišne pretstave, ulični perfomansi, izložbe… Zabranjivani su novinski članci, ili u poslednji čas povlačeni iz štampe. Zabranjivane su karikature i ilustracije. Međutim, ovo je jedinstven slučaj da je zabranjen ceo jedan Međunarodni filmski festival“.

Takođe se ističe, kako se ne vidi ni jedan ozbiljan razlog za zabranu festivala, ili kako bar tako nešto nikad javno nije izrečeno, zbog toga imaju razlog da sumnjaju da se sve to dešava samo zbog imena i prezimena vlasnika Agencije „Alternativa“.

Kontaktirali smo predsednika Opštine Veliko Gradište, Dragana Milića kako bi nam pojasnio koji je pravi razlog neodržavanja festivala.

Prema njegovim rečima, Međunarodni festival neće biti održan ove godine, što ne znači da narednih godina festival neće biti održavan.

„Ove godine je doneta odluka da se ne održi Filmski festival „Silafest“. U prethodnih 14 godina koliko je održavan mi smo taj festival podržali, a ovo je trebalo da bude 15. Podržali smo ga iako to nije naišlo na veliki odjek u gradu, malo publike, ali smo smatrali da je to značajno za turizam, što i dalje mislimo. Međutim, mi imamo zvaničan dopis CIFT-e pod čijim pokroviteljstvom se organizuje festival, da njega jedino u Srbiji može da organizuje Agencija “Alternativa”, a čiji je vlasnik Boško Savković, koji je ove godine osuđen pravosnažno na šest meseci zbog pretnji predsedniku države. Mi smo procenili da ove godine ne održimo festival, a za narednu godinu ćemo videti i mislim da će se sa festivalom nastaviti“, naveo je Milić.

Podsetimo, Boško Savković u javnosti je poznat kao novinar, pisac, nagrađivani filmski reditelj.. Poznat je i po tome što je početkom juna, tokom protesta „Srbija protiv nasilja“, uhapšen zbog nošenja parole na kojoj je pisalo „Lešinari i hijene hodaju zajedno za bezbednu Srbiju“, i „PINK-STINK“.

Na taj transparent je kako tvrde organizatori festivala na čudan način okačena i vudu lutka sa likom Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa je Savković kao autor transparenta uhapšen i optužen po članu 309 Krivičnog zakona za „pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka“. Zbog toga je i osudjen na 6 meseci, uslovne kazne.