Društvo

Uređenjem stepeništa do boljeg poslovanja lokala u Golupcu

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Zahvaljujući projektu pod nazivom „Zajedno možemo mnogo“ u Golupcu će biti uređeno stepenište koje vodi do zelene pijace.

Neformalna grupa građana iz Golupca je konkurisala sa projektom uređenja pristupnog stepeništa kroz haustor stambenog objekta koji omogućava građanima opštine da stignu do zelene pijace. Ovaj prostor je godinama zapostavljen od strane neaktivnih vlasnika lokala u ovom stambeno-poslovnom objektu, a spada u prostor javne površine.

Građani Golupca koji su aplicirali sredstvima koja su im odobrena, u iznosu od 250.000 dinara izvršiće sanaciju betonskih gazišta i farbanje metalnih gelendera.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

„Aktivnosti će biti usmerene na prebetoniranje stepeništa i prefarbavanje gelendera, čime će ovaj prostor biti uređen i dostupan svim građanima Opštine Golubac“, navela je Nevena Kržanović ispred neformalne grupe građana koja je aplicirala za sredstva.

Ona je dodala da su građani veoma zadovoljni što su upravo oni od strane lokalne zajednice pitani šta je neophodno uraditi kako bi se poboljšali uslovi života građana.

Podsetimo, ukupna opredeljena sredstva za tri projekta, u Golupcu i naseljima Dobra i Braničevo, iznose 750.000 dinara, a program omogućava opštini Golubac da nakon finansijske realizacije ova tri projekta objavi dodatni konkurs kako bi se preostalim sredstvima podržala još neka aktivnost na teritoriji opštine.

Pravilnikom je predviđeno da neformalne grupe koje predlažu svoje ideje obezbede najmanje 10 posto vrednosti projekta, i to uglavnom kroz volonterski rad. U predloženim projektima učešće građana je na nivou od oko deset posto.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Za ovaj projekat opredeljena su novčana sredstva u iznosu od 990.000 dinara, od čega je opština Golubac izdvojila 600.000, dok švajcarska organizacija Helvetas učestvuje sa 390.000 dinara.

Preostali iznos sredstava od 240.000 dinara biće raspoređen u drugom pozivu koji se očekuje narednih dana.