Društvo

Torlak ulaže još 2,9 miliona evra u proizvodnju vakcine, očekuje i veće prihode

Foto/ ilustracija/ laboratorija Pixabay

Foto/ ilustracija/ laboratorija Pixabay

Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” je raspisao javnu nabavku za opremu za potrebe proizvodnje vakcine protiv korona virusa. Procenjena vrednost tendera je 345,5 miliona dinara (oko 2,9 miliona evra) bez obračunatog PDV-a.

“Torlak” traži firme od kojih bi kupio set za kombinovanje sa mešalicom, laminarnu komoru, mašinu za postavljanje klipova i etiketiranje špriceva i mašinu za automatsku vizuelnu inspekciju.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da se radi o opremi koja je potrebna za proizvodnju vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, ali se nigde eksplicitno ne navodi da li se radi o ruskoj vakcini Sputnik V čije je punjenje na “Torlaku” počelo u aprilu, a proizvodnja u junu ove godine.

Ruski Institut Gamaleja odobrio je 550.000 “Sputnjik V” vakcina koje su proizvedene na Torlaku, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović 1. septembra, preneo je Tanjug.

U javnom dostupnim bazama na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva ne postoje podaci da je za upotrebu u Srbiji registrovana vakcina protiv korone čiji je proizvođač srpski Institut.

Do sada je u nabavku opreme za proizvodnju ruske vakcine uloženo 116 miliona dinara (oko 988.000 evra) koji su potrošeni na nabavku i ugradnju alata za punjenje u bočicu, mašine za etiketiranje ampula, ambalaže, filtere i štampani materijal.

Poslednja nabavka bila je u julu kada je Institut “Torlak” kupio opremu za pranje laboratorijskog posuđa i opreme odeće za rad u čistim sobama za potrebe proizvodnje vakcina za 89,2 miliona dinara (blizu 759 hiljada evra) od firme PTM iz Šapca.

“Torlak” planira veće prihode i veća ulaganja

Institut “Torlak” trenutno predviđa da će u toku 2021. godini imati 7,2 milijardi dinara prihoda što bi bili dva i po puta veći prihodi nego što je Institut imao 2020. godine i više od četiri puta veći nego što su ih imali 2019. godine.

“Torlak” u najnovijim izmenama finansijskog plana za 2021. godinu predviđa da će iz državnog budžeta dobiti više od 3,2 milijarde dinara,  dok je Institut u toku 2020. godine imao ukupne prihode iz budžeta od tek 543,6 miliona dinara.

Rukovodstvo Instituta predviđa da će im značajno porasti i prihodi od prodaje dobara i usluga koji su 2020. godine bili 271,4 miliona dinara, a ove godine predviđeno je da će “Torlak” po ovom osnovu prihodovati blizu 1,9 milijardi dinara.

Veći prihodi, znače i više ulaganja, pre svega u laboratorijsku opremu. Tako “Torlak” planira da u toku 2021. godine u medicinski i laboratorijski materijal uloži 3,8 milijarde dinara, a prošle godine ova ulaganja bila su duplo manja – 1,75 milijardi dinara.