Društvo

Kazna za koordinatora Pokreta Tvrđava: 100.000 dinara zbog organizovanja blokada

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

<strong data-attribute-id="emphasized-text">Koordinator Pokreta Tvrđava Nikola Krstić osuđen je pred Prekršajnim sudom u Smederevu i u obavezi da plati 100.000 dinara jer je organizovao blokade u decembru 2021., zajedno sa masovnim protestima u celoj zemlji, čime je prekršio Zakon o javnom okupljanju, saopštio je Pokret Tvrđava.</strong>

Iako je Prekršajni sud u Smederevu pre nekoliko meseci prvo oslobodio Krstića smatrajući da nije odgovoran za organizovanje blokade smederevske Karađorđeve ulice u 4. decembra 2021., Apelacioni sud u Beogradu je, nakon žalbe smederevske policije, poništio tu presudu i vratio na ponovno odlučivanje, navedeno je u saopštenju.

Pokret navodi da je u ponovljenom procesu, Krstić osuđen, sa obavezom da plati 100.000 dinara, jer je organizovao blokade zajedno sa masovnim protestima u celoj zemlji, čime je prekršio Zakon o javnom okupljanju.

„Nakon ponavljanja izvođenja dokaza, niti smo pozvani da damo iskaz, niti je bilo ko od naših svedoka saslušan, niti su se desila neka nova saznanja, niti su izvedeni novi dokazi – jednostavno je presuda preinačena. Još smešnije zvuči činjenica da je u istovetnom procesu, za istu blokadu 7 dana kasnije (11. decembra 2021.), Krstić pravosnažno oslobođen, pri identičnim okolnostima“, navodi se u saopštenju Pokreta Tvrđava.

Ovu presudu, navode da shvataju kao vid pritiska na njihovu organizaciju, ali i kako bi se drugi građani odvratili od protesta i borbe za svoja prava.

Pokret Tvrđava ističe će nastaviti da bude na strani građana Smedereva i Srbije, kada god su prava građana narušena, bez obzira na posledice.

„Ovakvi pritisci nas samo dodatno motivišu da nastavimo sa svojim aktivizmom. Pravni tim Pokreta Tvrđava je podneo žalbu na ovu presudu, jer smatra da su prava koordinatora Tvrđave Nikole Krstića – grubo narušena i da je ceo proces politički instruisan otpočetka, a naročito nakon preinačivanja presude“, dodaje se u saopštenju