Muzika

Legendarni koncert Marčela i benda u Zappa Bazi

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Za ovu priliku Marčelo i bend izabrali su set listu koja vodi publiku kroz kreativni i razvojni put: od “Kuće na promaji” do “Pegle”, sve ključne pesme bile su tu, uz prateću muzičku evoluciju cele devetočlane ekipe – i pojačanje na gitari, za koje se pobrinuo sjajni Gavrilo Nikolić Gaja.

Omaž karijeri bio bi nemoguć bez podrške starih drugara Kendija i Kize Iskaza, te Dragoljuba Markovića, producenta legendarnih albuma “Puzzle shock!” i “Treća strana medalje” – a celovečernji program otkrio nam je i tri pesme s jednog novog projekta: “Zaradsutra”, mini-album na kojem Marko već neko vreme duetski radi sa smederevskim emsijem Sinovtzem. Koncertom je odata i počast prijateljima kojih više nema: članu benda Boksiju Kinđiću, Miši Blamu, Daliboru Andonovu Gruu i kraljevačkom reperu Krangu.

Uz podršku gramofonske virtuoznosti Radeta Sklopića Raida, koji je i kompozitor mnogih kultnih Markovih pesama, Ministar Lingvista (Miloš Borovnjak) i Marčelo otpočeli su koncert kao i nekada: didžej iza, dva emsija napred. Istorija momenta kada se Nevena Glibetić Nensi pridružila oživljena je kroz pesmu “Pisma bratu”, prvoj koju su Marko i Nena ikada napravili zajedno – čime je otpočelo drugarstvo i saradnja dugi dve decenije.

Dragoljub Marković iliti Dr. Dra na scenu je stupio kao vokalna i instrumentalna podrška na pesmi “Uskurativna”, da bi potom, kao i na studijskim verzijama, pevao na pesmama “Tri želje” i “Pozerište”, kada se ekipi na bini priključio i Kiza iz benda Iskaz; Kendi nas je kasnije uživo podsetio na svoje gostovanje u pesmi “Baba” s albuma “Napet šou”.

Svaki član benda imao je svoj momenat na bini: svedočeći bravurama Aleksandra Jovanovića Šljuke (klavijature), Filipa Krumesa (violina), Marka Fabrija (bas), Aleksandra Cvetkovića Drame (bubanj) i Maksa Kočetova (saks), prisutni su se još jednom uverili da je Marčelo oko sebe okupio neke od najboljih beogradskih muzičara.

Tri sata i 39 pesama kasnije, u publici se, uz kolektivnu emociju oličeno u zagrljaju, pevalo “Sunce” kao bis, čime je putovanje kroz vreme završeno.

Nastavak jubileja očekujemo prvo u Zagrebu 29. novembra, a zatim i u Mts Dvorani 5. decembra.