Kultura

Na 52. FEDRAS-u u konkurenciji 11 predstava

Foto: Boom93/ Arhivska fotografija

Foto: Boom93/ Arhivska fotografija

U subotu, 14. oktobra, počeće 52. Festival dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS), čiji je slogan „O čarima pozotišta”. U konkurenciji na ovogodišnjem festivalu biće 11 predstava, koje je Umetničkom savetu predložio selektor festivala Aleksandar Dunić.

Svečana akademija povodom otvaranja festivala biće organizovana 14. oktobra u 18 časova. Festival će zvanično otvoriti Nebojša Dugalić, dramski umetnik iz Beograda, a svečanosti će prisustvovati i državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović.

Publika će moći da pogleda ukupno 14 predstava, od kojih su tri revijalne.

U okviru pratećeg programa festivala biće organizovane i promocije knjiga.

Program 52. FEDRAS-a pogledajte na plakatu:

Žiri ovogodišnjeg festivala čine reditelj i dramaturg Vladimir Putnik i dramski umetnici iz Beograda, Milorad Miki Damjanović i Monika Romić.

Festival dramskih amatera sela Srbije osnovan je 1972. godine sa ciljem da podrži i afirmiše pozorišnu umetnost u selima Stiga i Pomoravlja. Generalni pokrovitelj festivala je Opština Malo Crniće, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ulaznice za predstave su besplatne, ali kako iz organizacije ovog festivala napominju, obavezne i mogu se preuzeti na biletarnici Centra za kulturu Malo Crniće, svakog radnog dana od 8 do 12 časova, ili od 18 časova do početka predstave. Broj mesta je organičen, a sedišta su numerisana.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.