Društvo

I najmlađi uključeni u izradu budžeta u Velikom Gradištu

Foto: Mitar Nikolić

Foto: Mitar Nikolić

Kako bi uključili što više građana u izradu budžeta, Radna grupa opštine Veliko Gradište održala je radionice i druženja i sa najmlađim stanovnicima. Najpre su članovi ove Radne grupe prisustvovali sednici đačkog parlamenta srednje škole “Miloje Vasić”, nakon čega su posetili vrtić “Majski cvet”. Na kraju, organizovana je i radionica za učenike osnovnih škola sa teritorije čitave opštine.

Kao rezultat ovakvih aktivnosti u prethodnim godinama postavljena su sedišta na sportskom terenu, a u narednim danima trebalo bi da bude i realizovana nabavka durbina za Ramsku tvrđavu. Takođe, želja učenika bila je izrada fontana i česme, koje je uključena u plan o rekonstrukciji trga i glavne ulice. Nešto mlađi imali su želju za klizalištem, koje je postavljeno prethodne zime, a očekuje se da će i ove mladi moći da zabavljaju na ledu.

Najveća želja najmlađih u Velikom Gradištu i okolini je bazen, ali je prema rečima članova grupe, to prevelik projekat za samostalno finansiranje u ovom trenutku. Ipak, Opština konkuriše na različitim konkursima kako bi se obezbedio novac i za ovu namenu.

U razgovoru sa srednjoškolcima mogli su se čuti brojni predlozi, a najzanimljiviji je bio opremanje čitaonice u okviru gradske biblioteke u Velikom Gradištu. To je predlog koji bi omogućio čitanje i učenje đacima, ali bi svakako i šira zajednica imala koristi od njega. Mladi su izrazili interesovanje za izgradnju azila za napuštene životinje, kao i želju za nabavkom bubnjeva za muzičku sekciju.

Foto: Mitar Nikolić

Deca u pripremnom predškolskom programu pokazala su želju za atletskom i biciklističkom stazom, kao i za avantura i dino parkom.

Foto: Mitar Nikolić

Na kraju, organizovana je i radionica sa osnovcima sa čitave teritorije opštine. Kroz razgovor o budžetu, timskom radu, vrlinama i empatiji došlo se do predloga za ulaganje u kulturu, sport i turizam.

Piše Mitar Nikolić