Društvo

Aneksiranjem ugovora stvorena mogućnost za finanasiranje još jednog projekta u Velikom Gradištu

Foto: Mitar Nikolić

Foto: Mitar Nikolić

Predstavnici opštine Veliko Gradište juče su potpisali anekse ugovora sa grupama građana u okviru projekta “Budžet po meri građana – i ti se pitaš”. Prvobitnim ugovorima bilo je predviđeno finansiranje šest projekata, ali je nakon ušteda na sprovedenim javnim nabavkama stvorena mogućnost za finansiranje još jedne predložene ideje.

Projekat je namenjen neformalnim grupama građana koji imaju ideju za određenim izmenama i poboljšanjima na javnim površinama. Predlozi su se mogli odnositi isključivo na manje zahvate u komunalnoj infrastrukturi kao što je uređenje parkova, dečjih igrališta, drvoreda, šetališta, neuređenih zelenih površina, uređenje prilaza za lica sa invaliditetom, uklanjanje manjih divljih deponija i slično.

Foto: Mitar Nikolić

Ukupno je finansirano sedam projekata, od kojih su dva iz Velikog Gradišta, a pet iz seoskih sredina.

Najviše novca opredeljeno je za uređenje parka, odnosno javne površine u selu Sirakovu. Zatim slede projekat uređenja dečijeg igrališta u romskom naselju „Mali raj“ u Velikom Gradištu i predlog uređenja parka i postavljanja spomen česme u naselju Požeženo.

U Ramu je planirano uređenje javne površine oko doma kulture, kao i izgradnja letnjikovca. Tu su i predozi uređenja sportskog poligona u selu Makce, kao i projekat uređenja Trga Vlastimira Pavlovića Carevca u rodnom selu muzičara.

Foto: Mitar Nikolić

Uštedama na sprovedenim javnim nabavkama i aneksiranjem ugovora stvorena je mogućnost i za finansiranje projekta “U susret zdravlju”. Ideja ove grupe građana je da se u Velikom Gradištu u delu oko vodotornja napravi zelena površina koja bi prvenstveno služila za igranje i druženje dece.

Pravilnikom je predviđeno da neformalne grupe koje predlažu svoje ideje obezbede najmanje 10 posto vrednosti projekta, i to uglavnom kroz volonterski rad. U predoženim projektima učešće građana je na nivou od oko deset posto.

Ukupan iznos koji bi trebalo da obezbedi opština Veliko Gradište iznosi nešto manje od četiri miliona i 200 hiljada dinara.

Piše Mitar Nikolić