Kultura

Na 52. FEDRAS-u najbolja predstava beogradskog Teatra 011

Foto: Reč naroda

Foto: Reč naroda

Predstava „Večernja ruža” beogradskog „Teatra 011”, za koju režiju potpisuje Nataša Radonjić, najbolja je predstava 52 FEDRAS-a, koji je sinoć završen.

Predstava je rađena po motivima „Izgubljene u magli” Vlade Arsića. Drugo mesto pripalo je predstavi „Čudo u Šarganu” Centra za kulturu „Masuka” iz Velike Plane, reditelja Dejana Cicmilovića. Treće mesto osvojilo je Opštinsko amatersko pozorište Branislav Nušić iz Malog Crnića za predstavu „Iza božjih leđa”. I ovu predstavu režirao je Dejan Cicmilović.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala činili su reditelj i dramaturg Vladimir Putnik i dramski umetnici iz Beograda, Milorad Miki Damjanović i Monika Romić.

Festival je trajao od 14. do 22. oktobra, a publika je mogla da pogleda 14 predstava, od kojih je u takmičarskoj konkurenciji bilo 11. Publika je gledala amaterska pozorišta iz Sečnja, Stare pazove, Rače, Šilova, Ćuprije, Žitišta, Velika Plana, Kučeva, Malog Crnića, Aleksinca, Smederevske Palanke, Petrovca na Mlavi, Beograda i Jagodine.

Na završnoj večeri festivala obratio se direktor Centra za kulturu Malo Crniće Nikola Tomić.

„Nešto na čemu ćemo mi insistirati je sve bolji kvalitet, kako bismo odgovorili na zahteve nove publike, ali i mladih ljudi, koji sve više posećuju festival”, istakao je Tomić.

Predsednik Opštine Malo Crniće i Organizacionog odbora Festivala Mališa Antonijević naveo je da je FEDRAS postao drugo ime za opštinu Malo Crniće, kao i da su 52 godine ovog festivala doprinele tome da su stekli vernu pozorišnu publiku.

On se osvrnuo i na značaj časopisa „Stig”.

„Napomenuo bih i možda malo nepravedno zapostavljen časopis „Stig”, koji je mlađi brat našeg FEDRAS-a. Zamislite ruralnu sredinu kao što je Opština Malo Crniće da ima svoj časopis za književnost, umetnost i kulturu, koji zajedno sa FEDRAS-om već broji pola veka”, rekao je Antonijević.

Nakon dodele nagrada Pan Teatar iz Beograda izveo je predstavu „Šta muškarci/žene žele” u režiji Mirjane Karanović.

Selektor festivala je Aleksandar Dunić.

Festival dramskih amatera sela Srbije osnovan je 1972. godine sa ciljem da podrži i afirmiše pozorišnu umetnost u selima Stiga i Pomoravlja. Generalni pokrovitelj festivala je Opština Malo Crniće, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.