Društvo

Vesti koje su obeležile nedelju za nama

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Ukoliko ste propustili neke od vesti o kojima je pisala redakcija Boom 93, u nastavku možete pogledati najčitanije prethodne nedelje.

Nastradala planinarka, Planinarski savez ukazuje na oprez (FOTO+VIDEO)

FOTO: Boom93/S.Lisac

Dvoje planinara poginulo je ovog meseca na feratama, a poslednji slučaj dogodio se u subotu kada je kod Petrovca na Mlavi stradala Dragana Ristić Mladenović iz Vranja. Član Gorske službe spasavanja, Neđa Pešterac, navodi da se mora raditi na preventivi, jer ukoliko se na preventivi radi na vreme i povrede će biti manje.

Vreme je za zamenu guma: Koliko će vas to koštati?

FOTO: Boom93/A.Stepanović

Od 1. novembra obavezna je upotreba zimske auto-opreme u slučaju snega, leda i poledice na putevima. Proveravali smo koliko će vozače u Požarevcu koštati kupovina novih zimskih guma i njihova zamena.

Šta danas proslavljate: Noć veštica ili Svetog Luku?

U zapadnim zemljama 31. oktobra se proslavlja Noći veštica, odnosno popularni praznik Halloween. Bundeve su već uveliko izdubljene, maske napravljene, a slatkiši spremni. Međutim, tog dana je veliki praznik i u Srbiji, možda ne toliko popularan, ali je jedna od krsnih slava koja se slavi u domovima širom zemlje.

Vesić obišao radove na putu Ram – Bratinac

FOTO: A.Stepanović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je radove na rekonstrukciji puta Ram – Bratinac na teritoriji Požarevca gde je najavio da će sledeće godine biti urađena i deonica do naselja Salakovac.

Josifovski: Ulična umetnost pokreće društvene promene

Foto: S.Lisac

Scena ulične umetnosti u Srbiji u poslednjih godina sve više raste. Ulična umetnost se može naći sve češće, a mnogi talentovani lokalni i međunarodni umetnici doprinose urbanom umetničkom pejzažu. U to se uverio i ulični umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, po zanimanju arhitekta, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Uprkos poskupljenju građani uplaćuju doček po evropskim gradovima

Foto: S.Lisac

S obzirom na to da je početak novembra, mnogi već razmišljaju o proslavi Nove godine. Kako bismo saznali koje su ponude aktuelne, da li su već aranžmani krenuli da se kupuju i kakve su cene u odnosu na prošlu godinu, kontaktirali smo par turističkih agencija u Požarevcu.

Koliko su učenici zainteresovani za negovanje i izučavanje srpskog jezika?

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U savremenom društvu gde se često postavlja pitanje važnosti klasičnih oblasti učenja poput jezika, srpski jezik zadržava svoj značaj i privlačnost među učenicima. Ali šta je to što motiviše mlade da se posvete izučavanju srpskog jezika i koliko je, zapravo, interesovanje za takmičenja iz ovog predmeta?

Filmski kritičar Goran Jovanović: Od rubrike u lokalnom mediju do Kongresne biblioteke u Vašingtonu

Foto: J.Milenković/Boom93

Filmski kritičar iz Požarevca, Goran Jovanović, jedan je od dobitnika Oktobarske nagrade u 2023. godini. Svoju karijeru filmskog kritičara počeo je u lokalnom mediju, a jedna njegova knjiga dospela je čak do Kongresne biblioteke u Vašingtonu. Za Boom93 govorio je o značaju ove nagrade, o svom dosadašnjem radu, Festivalu muzičkog filma, čiji je idejni tvorac, kao i o filmovima koji su obeležili ovu godinu.

Šta se radi na Pionirskom trgu?

FOTO: Boom93

Na Pionirskom trgu pored pijace trenutno se izvode radovi na platou na kom su građani parkirali svoja vozila.

Pozitivna okolnost je da muzika nema rok trajanja

Foto: Privatna arhiva

Muzička rok scena u Srbiji ima bogatu i raznovrsnu istoriju koja seže unazad decenijama. Uvek je bila popularna među mladima i starijim generacijama u Srbiji, i to se i danas održava kroz mnoge aktivne bendove i ljubitelje ovog žanra. Rok scena u Srbiji je i dalje vrlo aktivna. Mnogi novi bendovi su se pojavili, a neki od njih su stekli i međunarodnu popularnost. Posebnu pažnju ovog puta posvećujemo ljubiteljima underground muzike, strastvenim i posvećenim, koji često igraju ključnu ulogu u očuvanju i promociji rok kulture u zemlji.

Još jedan pešak stradao u saobraćajnoj nezgodi

FOTO: Boom93/R. Momirović

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila tokom noći između četvrtka i petka u Kostolcu nastradao je pešak, potvrđeno je za Boom 93 iz Policijske uprave Požarevac.