Društvo

Naselje Mali Raj dobilo dečije igralište

Foto: Mitar Nikolić

Foto: Mitar Nikolić

Romsko naselje Mali Raj, zahvaljujući sredstvima koje je grupa građana iz ovog naselja dobila na konkursu opštine Veliko Gradište, opremljeno je dečijim igralištem.

Projekat je namenjen neformalnim grupama građana koji imaju ideju za određene izmene i poboljšanje javnih površina. 

Iako su prema pravilniku bila potrebna samo tri potpisa građana iz osetljivih grupa, ovu akciju podržalo je dvanaest potpisnika, sa uredno izmirenim poreskim obavezama. Takođe, pravilnikom je predviđeno da grupe koje predlažu svoje ideje obezbede najmanje 10 posto vrednosti projekta, i to uglavnom kroz volonterski rad, a prilikom realizacije ove ideje angažovali su se svi stanovnici ovog naselja.

Igralište je opremljeno mobilijarom za decu (klackalice, ljuljaške, tobogan), a tu su i klupe za roditelje koji će ih čuvati. Važno je istaći da je čitavo igralište ograđeno, čime će deca biti zaštićena od puta koji prolazi pored.

U ovom naselju živi četrdesetak porodica koje imaju nešto više od stotinu dece. Naravno igralište nije namenjeno samo deci iz romskog naselja, već je otvoreno za sve Gradištance. 

Foto: Mitar Nikolić

Ideja je da igralište dobije ime po Dušanu Stojkoviću, predsedniku Udruženja Roma, koji je i glavni inicijator ove akcije.

Prvobitna vrednost projekta bila je nešto više od 960 hiljada dinara, ali je nakon sprovedenih javnih nabavki ona aneksima umanjena na 600 hiljada, kako bi se sakupila sredstva za još jedan predlog.

Pored ovog projekta realizovaće se i uređenje parka u selu Sirakovu, zatim javna površina oko vodotornja u Velikom Gradištu, a tu je i predlog uređenja parka i postavljanja spomen česme u naselju Požeženo.

U Ramu je planirano sređivanje javne površine oko doma kulture, kao i izgradnja letnjikovca, a tu su i uređenja sportskog poligona u selu Makce, kao i projekat uređenja Trga Vlastimira Pavlovića Carevca u rodnom selu muzičara.

Piše Mitar Nikolić