Društvo

Politikolog: Političko nasilje će biti prisutno tokom cele predizborne kampanje

Foto: N1/Printscreen

Foto: N1/Printscreen

Politikolog Boban Stojanović ocenio je da se tenzije ne smanjuju i da će građani političko nasilje gledati do kraja izborne kampanje.

Кako je naveo za Insajder, teško je od institucija, kao što je Agencija za sprečavanje korupcije, koja bi trebalo da nadgleda izbornu kampanju, očekivati bilo kakva reagovanja u ovom trenutku.

Кomentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da „opozicija priprema teren da od 18. decembra pravi haos“, Stojanović je ocenio da za takvu izjavu nema osnova.

„Reći ću da je opozicija izgubila skoro deset izbornih ciklusa u prethodnih 10-11 godina, pa ni jednom nije bio haos“, rekao je on.

Sagovornik Insajdera naveo je da je iznenađen raspisivanjem vanrednih izbora u Beogradu.

„Ja bih rekao da je najveći problem u ovom gradu trenutno saobraćaj i to što ako krenete s jednog kraja grada na drugi, treba vam najmanje 45 minuta, a u špicu i više. Zamislite da neposredno pre izbora padne sneg, da bude izuzetno visoko zagađenje, jako loša startna pozicija aktuelne vlasti zbog tih nekih stvari, zato mi nije jasno zašto idu na izbore i može da se desi zaista da se vlast na tim izborima promeni“, ocenio je Stojanović.

Кomentarišući nepravilnosti tokom izbornog procesa i zloupotrebama, Stojanović je izjavio da su tu ključne dve stvari – zloupotreba medija sa nacionalnom frekvencijom i pritisak na birače.

„Кontrola izbornog procesa je moguća dobrim delom. Ali sigurno je da postoje i određene nepravilnosti na biračkim mestima. Međutim, tu su opozicioni članovi biračkih odbora, koji treba to da spreče na licu mesta. Jer ne može niko da mi kaže da moja pokojna baba koja je i dalje upisana u birački spisak, može da dođe bez lične karte i bez ičega i da glasa, a da to dopusti opozicioni član biračkog odbora“, dodao je Stojanović.

Nadzorni odbor za izbornu kampanju pozvao je u ponedeljak javnost, odnosno sve subjekte koji su učesnici, posmatrači ili su na drugi način zainteresovani za izborni proces, da svoje predloge, primedbe, saznanja o eventualnim nepravilnostima ili sugestije upute tom telu.