Društvo

Poverenica: Zadatak svih u društvu da obezbede zdravu i bezbednu budućnost dece, bez diskriminacije

N1/printscreen

N1/printscreen

Prava svakog deteta moraju da se štite u svakoj prilici, uvek i bez izuzetka, jer je zadatak najšire zajednice, ali i svakog pojedinca u društvu da obezbedi zdravu i bezbednu budućnost dece, bez diskriminacije, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako je saopšteno iz njene kancelarije, Janković je povodom Svetskog dana deteta navela da nepružanje adekvatne usluge ličnog pratioca ili pedagoškog asistenta ugrožava pravo deteta na obrazovanje.

„Iako je sistem inkluzivnog obrazovanja unapređen, željeno stanje nije na adekvatnom nivou u lokalnim samoupravama koje su obavezne da obezbede ovu uslugu svakom detetu kod kojeg postoji potreba za dodatnom podrškom“, rekla je Janković.

Dodala je da podrška ličnog pratioca nije usluga na koju dete može da čeka, jer propusti u obezbeđivanju te podrške mogu da otežaju deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju napredovanje u školovanju i osamostaljivanju.

Svetski dan deteta GRUBB fondacija obeležila je premijerom pesme „Nova generacija“, kojom skreće pažnju na probleme sa kojima se suočavaju deca u romskim zajednicama.

Foto: N1/printscreen