Moj grad

Izuzeci koji daju ogromnu satisfakciju (FOTO)


Peta međunarodna likovna izložba dela malog formata


Od 2018. godine postoji likovni konkurs Centra „Restart“. Za tih pet godina na konkurse je pristiglo 25 000 radova, a samo ove blizu 5943 rada iz 35 država sveta i Republike Srbije. Ove godine je tokom oktobra i novembra u Gradskoj kući trajala izložba na kojoj je  učestvovalo 295 ustanova i dečjih ateljea,166 domaćih i 129 inostranih. Individualno je učestvovalo 111 autora i autorki, 62 domaćih i 49 inostranih. Tema je bila „U potrazi za pejzažima“ kao potreba za razvijanjem ekološke svesti, važnosti očuvanja prirodnih resursa, ali i doživljaja prirode nasuprot urbanim sredinama, ali koliko i takvi gradski pejzaži, ipak, mogu biti inspirativni, navela je idejni tvorac svega, nastavnica likovne kulture Snežana Grozdanović. Otkrila je da se ideja likovnog formata konkursa rodila tako što je  uvidela da ne postoji nijedan likovni konkurs malog formata za decu. Želela sam da pokrenem jedan baš profesionalni konkurs za decu koji gaji ozbiljan umetnički pristup i odnos prema izlagačima, sa štampanim katalogom. Još jedna važna specifičnost. 


Ne postoji poseban recept na koji način smo dopreli do tolikog broja učesnika. Koristili smo uglavnom internet resurse, društvene mreže i nekoliko sajtova koji promovišu dečje likovno stvaralaštvo i objavljuju likovne konkurse. Trudili smo se da napravimo dobre vizuale, elektronske flajere i sl., profesionalno da napišemo propozicije konkursa i da svake godine teme budu inspirativne uz propratni motivacioni poziv, istakla je Grozdanović.


Za kraj o fokusu na umetnost mladih u našoj sredini rekla je da uprkos kulturološkim razlikama i vrednostima današnjice  dobro je i lepo znati da iz našeg malog grada svake godine stasaju i budući srednjoškolci umetničkih škola, da imamo i aktuelene i svršene studente umetničkih fakulteta, pejzažne arhitekture, dizajna, fotografije i to su oni izuzeci koji daju ogromnu satisfakciju svakoj težini.

Piše Ljubica Georgijev, dopisnica Boom93 iz Velike Plane

Foto: Ljubica Georgijev