Kultura

Predstavom „Iza kulisa“ otvorena 16. Smotra dramskih amatera „Živka Matić“

Foto: J.Milenković/Boom93

Foto: J.Milenković/Boom93

U petak, 24. novembra, u Centru za kulturu Požarevac predstavom „Iza kulisa“ otvorena je 16. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić“

Predstavu „Iza kulisa“ izvelo je Pozorište „Kreativni haos“ Centra za kulturu Smederevo.

Publika je imala priliku da gleda pozorište u pozorištu. Predstava je rađena po tekstu Majkla Frejna, koji je predstavio kroz šta sve prolazi jedna pozorišna trupa pripremajući i igrajući jednu predstavu. To je propraćeno brojnim komičnim situacijama.

Foto: J. Milenković/Boom93

O uspešnosti sinoćnjeg izvođenja svedočili su aplauzi kojim su glumci nagrađeni.

U predstavi su igrali: Stefan Nikolić, Relja Stojanović, Jelena Stevanović, Marija Narandžić, Milica Čubrilović, Nađa Rakočević, Adrijana Đorić, Minja Mrvoš i Ivan Bajčić.

Foto: J.Milenković/Boom93

Žiri svake večeri proglašava najbolju glumicu i najboljeg glumca koji će ući u konkurenciju za najbolji glumački par festivala. Nagrađeni glumci svake večeri dobijaće na poklon grafiku Milene Pavlović Barili.

Stručni žiri odluke je, prema rečima predsednika žirija, Aleksandra Volića, doneo jednoglasno. Najbolja glumica večeri je Jelena Stevanović, koja je igrala ulogu Bruk i Viki.

Foto: J.Milenković/Boom93

Najbolji glumac večeri je Ivan Bajčić, koji je tumačio ulogu Selsdona.

Foto: J.Milenković/Boom93

Ovogodišnji žiri čine Aleksandar Volić, reditelj i pozorišni pedagog iz Beograda, Violeta Marković, predsednica Udruženja likovnih umetnika Srbije i viši muzejski vodič u Galeriji „Milena Pavlović Barili“, i Ljiljana Panić, profesorka u Beogradu.

Ove godine navršava se stogodišnjica rođenja Živke Matić. 

U čast godišnjice njenog rođenja na ovogodišnjoj Smotri izložen je originalni portret Živke Matić rađen u tehnici ulje na platnu. Autor slike je Dragoslav Stojković Četkin, rođen u Požarevcu 1910. godine. Četkin je jedan od osnivača Likovnog kluba „Milene Pavlović Barili“ 1951. godine. Portret Živke Matić jedno je od poslednjih njegovih dela, nastalo 1978. godine. Ova slika nalazi se u Muzeju nepostojećih slika u Kovinu. Zahvaljujući osnivaču i vlasniku Tomislavu Ljubisavljeviću, ustupljena je na izlaganje Smotri dramskih amatera.

Foto: J.Milenković/Boom93

Na svečanom otvaranju obratila se direktorka Centra za kulturu Požarevac, Galina Perić. Kako je navela, ova manifestacija je prilika da se sačuva od zaborava Živka Matić i njeno umetničko nasleđe. 

„Amaterizam često nosi neizmernu snagu iskrenosti i ljubavi prema umetnosti, stvarajući autentična dela koja diraju srce publike“, rekla je direktorka.

Foto: J.Milenković/Boom93

 

Zamenik gradonačelnika Grada Požarevca, Predrag Mijatović, zvanično je proglasio otvorenom 16. Smotru dramskih amatera „Živka Matić“. 

Foto: J.Milenković/Boom93

 

Tokom trajanja ovog pozorišnog festivala u takmičarskoj konkurenciji biće prikazano pet predstava. 

Druge festivalske večeri, 25. novembra, u 20 časova publici će se predstaviti Pozorište „Branislav Nušić“ Centra za kulturu Malo Crniće sa predstavom „Iza božjih leđa“, koja je rađena po drami Branislava Nušića, u režiji Dejana Cicmilovića.

Koje još predstave učestvuju na ovogodišnjoj Smotri pročitajte na LINKU.

Selektor ovogodišnjeg festivala je Radiša Dragojević.

Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić” organizuje se u čast proslavljene srpske glumice, za čiju karijeru su bile značajne radijske i televizijske uloge. Njenoj slavi posebno su doprinele uloge u serijama „Građani sela Luga” i „Ljubav na seoski način”. Smotra je prvi put organizovana 2008, godine, na desetogodišnjicu smrti ove glumice.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.