Politika

SSP: Izborna komisija u Velikom Gradištu odbila listu Srbija protiv nasilja

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da je Opštinska izborna komisija u Velikom Gradištu odbacila listu koalicije Srbija protiv nasilja što po navodima SSP, pokazuje nameru vlasti da "na sve načine ne dozvoli opoziciji da učestvuje na lokalnim izborima".

Iz te stranke su naveli da su listu za lokalne izbore u Velikom Gradištu predali u subotu, 25. novembra, a da je odbijena u nedelju.

„Opštinska izborna komisija stavila je zamerku na koalicioni sporazum, što je stvar koja može da se reši dopunom to jest, aneksom sporazuma, što smo mi i uradili u nedelju. Mi smo u nedelju uveče bili u kontaktu sa ljudima u lokalne izborne komisije koji su stručni i rade na tim stvarima, imali smo preporuku da povučemo listu i da je predamo ponovo dopunjenu aneksom“, piše u saopštenju SSP.

Navodi se da su pri ponovnom pokušaju predaje liste, članovi Opštinske izborne komisije napustili prostoriju.

„Posle nekog vremena vratili su se ali samo da prime dopunu. Za povlačenje liste nisu hteli da zasedaju i donesu odluku u nedelju uveče do kada je bio rok za predaju liste i ako su po zakonu bili dužni“, naveli su iz SSP.

Ocenili su da se takvim ponašanjem „negira izborna volja građana i ustavno pravo da biraju i budu birani“.

„Zakon umesto da ostvaruje svoju svrhu a to je kandidovanje građana, postaje batina u rukama vlastodržaca. Zlonamerno se tumači i na taj način postaje sredstvo koje onemogućava građanima da ostvare svoje pravo a sve u cilju eliminisanja bilo kakve konkurencije na lokalnim izborima“, stoji u saopštenju SSP.