Kultura

Volić: Iz haosa pravimo novi haos koji nazivamo red (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Žiri 16. Smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić” činili su predsednik žirija Aleksandar Volić, reditelj i dramski pedagog iz Beograda, i članovi Violeta Marković, predsednica Udruženja likovnih umetnika Srbije i viši muzejski vodič u Galeriji „Milena Pavlović Barili“, i Ljiljana Panić, profesorka u Beogradu. Sa Aleksandrom Volićem razgovarali smo o utiscima nakon odgledanih predstava, kriterijumima kojima se žiri vodio pri izboru najboljeg glumca, glumice i predstave, kao i o savetima za dalje unapređenje festivala.

Kako Volić kaže za Boom 93, utisci nakon odgledanih pet takmičarskih predstava vrlo su mu povoljni. 

„Ja sam se zaista obradovao i repertoaru i stanju u amaterskim pozorištima i teatrima mladih. Bile su dve prevedene drame: Efraim Kišon ’Da li je to bila ševa’ i ona čuvena ’Iza kulisa’ Majkla Flejna. To je otvorilo festival i to su igrali Smederevci. Zovu se simpatično – ’Kreativni haos’. Zapravo, u procesima umetnosti, mi iz haosa pravimo novi haos koji nazivamo red, a on u stvari ostaje haos“, rekao je Volić.

Foto: S. Lisac/Boom 93

Svake večeri žiri je birao najboljeg glumca i glumicu izvedenih predstava, koji su ušli u konkurenciju za najboljeg glumca i glumicu Smotre. Nakon svake predstave, prilikom proglašenja, Volić je istakao kako je žiri odluku doneo jednoglasno, a, prema njegovim rečima, tako je bilo i pri izboru pobednika čitavog festivala.

„Sticajem okolnosti imamo iste estetske stavove i poštujemo argumente koje iznosimo, tako da nije bilo konflikta i nije bilo potrebe da se ubeđujemo ili prepiremo. Prvo smo govorili o tome šta je dobro, a zatim koji su nedostaci koji se mogu popraviti“, kaže Volić.

Objasnio nam je koji su bili kriterijumi pri izboru najboljeg glumca i glumice.

„Pri izboru najboljeg glumca i glumice kriterijumi su bili da li je to autentična gluma, da li je ona, rekao bih, istinita, da li je verodostojna; da li poštuje zakonitosti scene u smislu da reaguje u interakciji sa publikom; kakav ima odnos prema partnerima – da li je sebičan kao glumac, pa sve na sebe ili je u interakciji sa partnerom; da li poštuje dramski sukob, kako se ponaša u okviru sukoba; kad je negativan lik, kako brani taj negativan lik. On mora imati i neku vrlinu, kontra-karakteristiku da bi bio plastičniji, verodostojniji, autentičniji“, rekao je Volić.

Kako navodi,  žiri je više gledao da gluma bude savremena u smislu da nema nekih veštački naučenih stereotipa, nego da glumci veruju u okolnosti i sačuvaju igru. Volić ističe da se vidi kad glumcu prija dramska igra, a kao primer navodi Natašu Rokvić, glumicu Pozorišta „Kastelum“ iz Kostolca, koja je tumačila ulogu Julije i Lukrecije u predstavi „Bila je to ševa“. 

„Posle predstave, kad se presvukla, razgovarali smo s njom. Ona je negde klasična, obična, učtiva. Nigde od one igra. Mi tražimo da bude homo ludens. Onda je rekla kako je radila lik gde je želela da se igra – i uspela je. Na sceni iz nje je išla unutrašnja lepota, ta energija dobrote, plemenitosti. Vidite da se raduje. Raduje se što igra a ne iskače iz lika. Nije to privatna radost, nego se radost nazire, vidi u skoku, u poštapalicama, u reakciji, u smehu, u ćutanju, u okicama koje se zasijaju“, kaže Volić.

Foto: S. Lisac/Boom93

Takođe, Volić nam je govorio i o kriterijumima pri izboru najbolje predstave.

„Pri izboru najbolje predstave kriterijumi su bili izbor teksta, da li je tekst aktuelan ili, ako nije, da li je reditelj uradio aktuelizaciju; šta je to razlog predstave – zašto bi glumci to radili i zašto  bi mi kao gledaoci to gledali. Mi verujemo u tezu da pozorište menja svest, da ono oplemenjuje, postavlja pitanja i ne treba tražiti odgovore, ali svakako mora da nas intelektualno provocira“, objašnjava Volić.

Kada su u pitanju saveti za dalje unapređenje ovog festivala, Volić kaže kako bi bilo jako bi dobro uvesti dramsku radionicu koja bi, prema njegovim rečima, u isto vreme bila i edukacija reditelja koji nisu školovani, a koji su počeli kao glumci amateri. 

„Jednostavno, kroz te radionice, festivale i gledanje predstava, treba da osvajaju dramsku igru, da se opuste i da vide i nauče jezik pozorišta“, zaključuje Volić. 

Podsetimo, najbolja glumica Smotre je Dijana Gržobić, profesorka i glumica Amaterskog pozorišta Centra za kulturu “Dragan Kecman” iz Kučeva, koja je u predstavi “Klopka za bespomoćnog čoveka”, reditelja Ivana Dragojlovića, tumačila ulogu Nede Petrović.

Najbolji glumac festivala je Valentino Oljača, profesor i glumac, koji je u predstavi "Iza božjih leđa" tumačio ulogu Jove.

"Iza božjih leđa", predstava koju je izvelo Opštinsko amatersko pozorište "Branislav Nušić", u režiji Dejana Cicmilovića, najbolja je predstava festivala.

Foto: J. Milenković/Boom93

Intervjue sa svim glumcima koji su bili proglašeni za najbolje u predstavama pročitajte na sledećim linkovima: 

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.