Kultura

Dijana Gržobić i Valentino Oljača najbolji glumci 16. Smotre dramskih amatera "Živka Matić"

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Završena je 16. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”. Najbolja glumica ovog festivala je Dijana Gržobić, a najbolji glumac Valentino Oljača. Za najbolju predstavu festivala proglašena je predstava “Iza božjih leđa” Opštinskog amaterskog pozorišta “Branislav Nušić” iz Malog Crnića, u režiji Dejana Cicmilovića.

Dijana Gržobić, profesorka i glumica Amaterskog pozorišta Centra za kulturu “Dragan Kecman” iz Kučeva, u predstavi “Klopka za bespomoćnog čoveka”, koju je režirao Ivan Dragojlović, tumačila je ulogu Nede Petrović.

“Glumica Dijana Gržobić igrala je sa autentičnom energijom, scenskom drskošću i šarmom, elegancijom i otmenošću mladu damu koja uspeva da na kraju raskrinka ubicu”, obrazložio je predsednik žirija Aleksandar Volić.

Foto: S. Lisac/Boom93

Intervju koji smo nakon odigrane predstave obavili sa glumicom pogledajte u videu.

Valentino Oljača, profesor i glumac, tumačio je ulogu Jove u predstavi “Iza božjih leđa”.

“Nagrada se dodeljuje za istinito i verodostojno tumačenje lika Jove. Valentino Oljača gradi svoj lik rezolantno, srčano, stameno i svedeno. Njegov Jova je gubitnik od krvi i mesa, nesrećno prevareni i ostavljeni muž, pijanica bez ikakvog posla i volje za životom, ali Nušićeva drama u finalu daje šansu Jovi da od nesrećnog nikogovića vrati svoju ljudskost osvetom, ubistvom kasapina - krivca i preljubnika”, rekao je Volić.

Foto: S. Lisac/Boom93

Intervju sa Valentinom Oljačom, koji smo uradili nakon odigrane predstave, pogledajte u videu.

Predstava “Iza božjih leđa” Opštinskog amaterskog pozorišta “Branislav Nušić” iz Malog Crnića, u režiji Dejana Cicmilovića, kao pobednička predstava ovogodišnje Smotre “Živka Matić”, biće izvedena na 20. Amaterskim glumačkim svečanostim “Milivojev štap i šešir” krajem februara 2024. Godine.

“Inteligentan izbor Nušićeve socijalne drame “Iza božjih leđa” omogućio je reditelju Cicmilioviću i glumačkom ansamblu iz Malog Crnića nastajanje značajne predstave. Reditelj znalački rešava konflikt sa tragičnim implikacijama i suprotstavljenim melodramskim situacijama - ljubavi i strasti, ljubomore i zločina. Izbor realističke drame Branislava Nušića omogućio je Cicmiloviću, pedagogu glume, znalački rad sa glumcima na likovima. Dramski sukobi, događaji i situacije imaju vrlo dobru komunikaciju sa festivalskim gledalištem”, naveo je Volić.

Nagradu za najbolju predstavu primio je direktor Centra za kulturu Malo Crniće Nikola Tomić.

Foto: S. Lisac/Boom93

Festival je, obrativši se publici, zatvorila direktorka Centra za kulturu Galina Perić.

U čast pobednika Slovačko pozorište „VHV“ i SKUD “Heroj Janko Čmelik“ izvelo je predstavu “Kovači” Miloša Nikolića u režiji Aleksandera Baka.

Foto: J. Milenković/Boom93

 

Ovogodišnji žiri čine Aleksandar Volić, reditelj i dramski pedagog iz Beograda, Violeta Marković, predsednica Udruženja likovnih umetnika Srbije i viši muzejski vodič u Galeriji „Milena Pavlović Barili“, i Ljiljana Panić, profesorka u Beogradu.

Selektor ovogodišnjeg festivala je Radiša Dragojević.

Pored predstave "Iza božjih leđa", na Smotri su izvedene i sledeće:

  • „Iza kulisa“ - Pozorište „Kreativni haos“ Centra za kulturu Smederevo, reditelj Nevena Rakočević,
  • “Klopka za bespomoćnog čoveka” - Amatersko pozorište Centra za kulturu “Dragan Kecman” iz Kučeva, reditelj Ivan Dragojlović,
  • “Bila je to ševa” – Pozorište “Kastelum” Kostolac, reditelj Fuad Tabučić i
  • “Ruženje naroda” - Teatar „Resava“ Centra za kulturu „Sveti Stefan despot srpski“ iz Despotovca, reditelji Miroljub Ivanović i Nemanja Radivojević.

Osim Valentina Oljače, u konkurenciji za najboljeg glumca bili su:

  • Ivan Bajčić – uloga Selsdona u predstavi “Iza kulisa”,
  • Milan Rančić – uloga inspektora Krstića u predstavi “Klopka za bespomoćnog čoveka”,
  • Dejan Milošević – uloga Romea i monaha Lavrentija u predstavi “Bila je to ševa” i
  • Nemanja Radivojević – uloga Jezdimira Kuštrimovića u predstavi “Ruženje naroda”.

Pored pobednice, Dijane Gržobič, U konkurenciji za najbolju glumicu bile su:

  • Jelena Stevanović – uloga Bruk i Viki u predstavi “Iza kulisa”,
  • Dragana Kostić Milutinović – uloga Jule u predstavi “Iza božjih leđa” i
  • Nataša Rokvić – uloga Julije i Lukrecije u predstavi “Bila je to ševa”.

Intervjue sa svim glumcima koji su bili proglašeni za najbolje u predstavama pročitajte na sledećim linkovima: 

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.