Ekonomija

Koje su javne investicije Grada Požarevca u planu?

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Gradsko veće Grada Požarevca poziva sve građane, udruženja, stručnu javnost i druge zainteresovane subjekte da se upoznaju sa tekstom nacrta Plana javnih investicija za period 2024-2026. godine, kao delom budžeta Grada Požarevca za 2024. godinu, kao i da daju predloge, sugestije i komentare.

U planu je 56 javnih investicija.

Najviše novca planirano je za nastavak realizacije rekonstrukcije postojećih bazena i dogradnje objekta za bazensku tehniku u Požarevcu - 178,083,420 dinara. Za rekonstrukciju gradskog bazena, kao i dogradnju objekta za bazensku tehniku izdvojeno je najviše novca iz budžeta za 2023. godinu, kada je bilo predviđeno 296. 864. 440 dinara.

Podsetimo, rekonstrukciju postojećih bazena i dogradnju objekta za bazensku tehniku na gradskom bazenu Sportskog centra radi grupa izvođača iz Beograda i Subotice. Radovi su počeli krajem februara, a rok za završetak radova je 180 radnih dana. Garatni rok za radove je pet godina, a garancija za ugrađeni materijal dve godine. Iako je bilo naznaka da će bazen raditi deo sezone, to se nije desilo.

Sledeća investicija po visini opredeljenog novca jeste rehabilitacija kolovoza i trotoara - Ulica 6. ličke divizije u Požarevcu, I faza- od ulice Moše Pijade do Osnovne škole sledi „Desanka Maksimović“ (nastavak realizacije), za šta se planira 116,102,618 dinara. Ovo je bila druga najskuplja investicija koja je opredeljena i budžetom za 2023. godinu.

Ugovor za rekonstrukciju ove ulice, nakon žalbe jednog od ponuđača, ponovo je dodeljen preduzećima Neimar put i Elmont-gradnja. Radovi podrazumevaju prvu fazu rehabilitacije ulice 6. ličke divizije u dužini od oko 1000 metara, odnosno od ulice Moše Pijade do osnovne škole „Desanka Maksimović”.

Treća investicija po visini planiranog novca je rehabilitacija, obnavljanje, zamena i ojačavanje kolovozne konstrukcije sa saobraćajnom signalizacijom u Trudbeničkoj ulici u Kostolcu, za šta je opredeljeno 82,592,476 dinara.

Za rekonstrukciju prostorne celine Čikoš, koja je počela u septembru ove godine, planirano je da se u 2024. godini izdvoji 43,336,059 dinara.

Planirano je da se za izradu projekta rekonstrukcije stare bolnice LOT 1 I LOT 2 (nastavak realizacije) u 2024. godini izdvoji 41,267,520 dinara. 

Četrdeset miliona dinara opredeljeno je za Izgradnju priključnog toplovoda za povezivanje toplifikacione mreže i tipskih toplovodnih
priključaka u selu Ostrovo sa vrelovodom Kostolac - Požarevac - 4. faza (nastavak realizacije).

Od javnih investicija planirano je i Pribavljanje vojnog kompleksa "Ul. Voje Dulića br. 2" u Požarevcu (nastavak realizacije), za šta je izdvojeno 15,346,695 dinara.

Podsetimo, Grad Požarevac je sa Republičkom direkcijom za imovinu potpisao ugovor o pripajanju Doma vojske. Nakon uplate prve rate ovaj objekat postaće vlasništvo Grada Požarevca.

Ceo Nacrt plana javnih investicija Grada Požarevca za 2024. godinu možete pogledati na LINKU

Javna rasprava do 18. decembra 

Javna rasprava o Planu počela je juče, 12. decembra, i trajaće do 18. decembra 2023. godine.

Predlozi, sugestije, inicijative i komentari dostavljaju se Gradskoj upravi Grada Požarevca, putem elektronske pošte na adresu: uprava@pozarevac.rs ili poštom na adresu: Gradska uprava Grada Požarevca, ul. Drinska br. 2, Požarevac, za naznakom: ,,Za javnu raspravu o Planu investicija za period 2024-2026. godine“.

Po okončanju javne rasprave, Gradsko veće Grada Požarevca će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi i na osnovu toga sačiniti Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi i u roku od 10 dana od dana okončanja javne rasprave i isti objaviti na internet stranici Grada Požarevca.