Izbori 2024

Dimitrijević: MUP će danas proveriti 400 objekata u kojima će se glasati

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Dojava o bombi na biračkom mestu na dan izbora u Srbiji tretiraće se kao razlog za prekidanje glasanja, rekao je dikrektor pravnih poslova organizacije Crta Pavle Dimitrijević.

Naveo je tri scenarija u tom slučaju.
 
Kako je objasnio za N1, u toj situaciji predsednik biračkog odbora bio bi dužan da obavesti policiju, koja dolazi do biračkog mesta i vrši procenu situacije.
 
Glasanje se prekida za ono vreme za koje policija proceni da bi mogle da se adekvatno izvrše sve provere, kaže Dimitrijević i navodi tri scenarija.

Ako je prekid glasanja trajao manje od jednog sata, u tom slučaju se glasanje nastavlja i traje do 21 čas, ukoliko je trajao drže, produžava se za vreme koliko je prekid trajao, i treći scenario - ako se proceni da se glasanje ne može nastaviti članovi su dužni da predaju izborni materijal lokalnoj izbornoj komisiji koja će po službenoj dužnosti ponoviti glasanje.
 
Na sednici Gradske izborne komisije, predsednk GIK obavestio je članove i posmatrače da će MUP u subotu izvršiti proveru više od 400 objekata na kojima će biti biračka mesta u nedelju.