Društvo

Erasmus plus: Učenici poštuju različitosti, uče jezike i stvaraju prijateljstva (VIDEO)

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Cilj Erasmus+ programa je pre svega razmena iskustava između učenika i nastavnika, a potom i razvijanje svih kompetencija kod učenika, od jezičkih preko kulturoloških, do profesionalnih kompetencija nastavnika, navodi Petar Pantić, koordinator projekta u Osnovnoj školi „Sveti Sava“.

„Učenici uče snalažljivost po velikim metropolama u koje putuju, vide kako žive učenici u drugim školama, zaista učenici će kod sebe unaprediti ogroman broj stvari na naše, ali i njihovo zadovoljstvo i možemo da kažemo da smo jedina škola koja to i dalje radi u gradu i veoma smo ponosni na tu činjenicu. Erasmus zaista ima mnogo benefita, nije to samo poseta i putovanje, već ima mnogo drugih stvari koje oni kod sebe unaprede“.

Ovo iskustvo, učenicima pomaže pre svega u savladavanju najpre engleskog jezika, a zatim i učenja jezika zemlje u kojoj borave, jer tokom pet dana mobilnosti sve vreme pričaju na engleskom, tako da i deca koja slabo stoje sa engleskim jezikom, značajno unaprede svoje znanje. 

FOTO: S.Lisac

Osnovna škola „Sveti Sava“ i njeni učenici u prethodnom periodu ugostili su učenike i nastavnike iz Nemačke i Španije, koji su u Požarevcu i školi boravili pet dana. Kao i tokom svih prethodnih poseta, deca koja su doputovala, boravila su kod svojih vršnjaka, učenika ove osnovne škole, dok su nastavnici bili smešteni u hotelu.

Učenici su sa svojim domaćinima imali organizovane izlete u Golubac, Viminacijum i na Srebrno jezero. Imali su aktivnosti u školi i posetili su časove. Na radionicama koje su tokom ovih 5 dana imali, bile su organizovane aktivnosti koje su vezane za održivi razvoj, pre svega o ekologiji, a na kreativnim radionice su pravili novogodišnje čestitke.

Tokom radionica novi prijatelji su obojene dlanove ostavljali na platnu, kao simbol prijateljstva i sećanja na nova drugarstva, druženje i avanture.

Nastavnice iz Nemačke koje su prvi put u Srbiji za Boom93 su rekle da se raduju upoznavanju nove škole i učenika, jer je obrazovni sistem potpuno drugačiji. Dodaju da je Erasmus+ jako dobra ideja, jer su zajedno sa učenicima dobile priliku da putuju.

“Pre par godina smo bili u Španiji, a opet ćemo u aprili ići u Španiju, putovaćemo u Norvešku, a druga grupa u Italiju. Godinama unazad imale smo grupe koje su išle u Španiju, Češku...”.

FOTO: S.Lisac

Na pitanje koliko se deca iz Nemačke razlikuju od dece koja žive u zemljama van Evropske unije, Katarina navodi da u ovom uzrastu u kom su učenici sa kojima je doputovala i nema mnogo razlike.

„Svi su uglavnom fokusirani na svoje mobilne telefone. Aktivnosti koje ih trenutno zanimaju su telefoni i igrice, tako da se ne razlikuju mnogo“, navodi ona.

Sličnost sa školom u kojoj je u gostima je i ta što je deci zabranjeno korišćenje mobilnih telefona u školi, osim kada to nastavnici dozvole, za potrebe nastave.

Za razliku od kolega iz Nemačke, nastavnici iz Španije su se najviše radovali srpskoj hrani koju su probali, a naučili su i nekoliko srpskih reči.

“Naučili smo da kažemo, zdravo, dobro jutro, a najzanimljivije nam je bilo kada smo bili u restoranu gde su nas služili konobari koji su zatvorenici. Poseta Muzeju Nikola Tesla je takođe bila interesantna, jer smo videli eksperimente, a ponovo ćemo doći u Srbiju kako bi videli Kalemegdan”.

FOTO: Boom93/S.Lisac

Nastavnici navode da postoje razlike između obrazovnog sistema Španije i Srbije, a da je najveća razlika u tome što kod njih postoji samo šest razreda u osnovnoj školi, četiri u srednjoj i plus dve u višoj školi, kao i da kod njih časovi traju 55 minuta.

Ističu prednosti Erasmus+ programa koje su značajne za učenike, a sastoje se u tome što mogu da vide kako žive učenici u drugim zemljama i mogu da cene ono što imaju kod kuće. 

“Nauče dosta toga novog, jer kada idu u druge zemlje i nisu kod kuće, onda ne mogu da rade i jedu ono što žele sve vreme, već se upoznaju sa novim učenicima i kulturama, što je veoma bitno kako bi naučili to da cene”.

Najviše utisaka sa ovakvih putovanja svakako ponesu učenici, koji tokom pet dana borave u kućama svojih novih drugara, sa njima se upoznaju, druže, ali i nauče nešto novo. Zahvaljujući ovom putovanju mladi Nemci i Španci videli su prestonicu, upoznali Požarevac, ali i stekli nove prijatelje.

FOTO: Boom93/S.Lisac

“Ovde mi se sviđa domaća hrana koju smo probali u kućama kod prijatelja, kao i u restoranima, svideo mi se grad, kao i Beograd”, navodi Barbara iz Španije. Njen drug dodaje da je naučio bolje da priča na engleskom, pomalo srpski jezik i stekao nove prijatelje. “Ovde mi se svideo plan putovanja i obilazaka, pejzaž je ovde veoma specifičan, kao i podeljenost i organizacija u gradu”.

FOTO: Boom93/S.Lisac

Nina i Jan koji su doputovali iz Nemačke dodaju da su takođe poboljšali svoj engleski jezik, ali i naučili nekoliko reči na srpskom. 

FOTO: Boom93/S.Lisac

“Takođe, naučila sam o Nikoli Tesli, da je izumeo brojne stvari. Stekla sam 10 novih prijatelja, ali ne verujem da ćemo ostati u kontaktu, jer smo veoma daleko i verovatno ih nikada više neću videti”. Janu je impresivan Hram u Beogradu, ali i Golubačka tvrđava, iako se tamo smrzao tokom obilaska.

FOTO: Boom93/S.Lisac

“U muzeju Nikole Tesle svidele su mi se kugle u kojima možete da ubacite svoju glavu. U Golubačkoj tvrđavi mi se takođe svidelo, ali je bilo veoma hladno tako da smo se smrzli dok smo šetali. Ne znam da li ću opet doći ovde, jer smo daleko”.

Ovakve utiske su nam preneli gosti, a koordinator Petar Pantić dodaje da učenike ove škole tek očekuju brojna putovanja, aktivnosti i učenje, kako u ovoj, tako i u narednoj školskoj godini za koju se uveliko spremaju.

„U narednom periodu, učenike škole očekuju putovanja u zemlje koje će i nama doći u posetu, a prvi put nas očekuje i mobilnost van granica Evrope, na francuskoj prekomorskoj teritoriji Martinik (Karibi), gde idemo u martu i to je početak saradnje, za koju planiramo da iduće godine preraste u posetu učenika i nastavnika iz te škole nama i iz naše škole njima, tako da će to biti vrh našeg učešća u programu Erasmus+“, zaključio je Pantić.

Osnovna škola “Sveti Sava” od januara 2022. godine je nosilac Erasmus+ akreditacije za osnovno obrazovanje. Kako je Boom93 već pisao, to znači da će u narednih 6 godina učenici i nastavnici škole imati priliku da obiđu većinu zemalja Evrope.

370153737-383362234117247-756705330363528302-n

To znači da će  učenici i zaposleni do 2027. svake godine učestvovati u Erasmus projektima i doprineti daljoj internacionalizaciji škole, grada i države. Projekti će biti raznovrsni, počev od unapređenja kulturoloških kompetencija, preko zaštite životne sredine, do IT sfere i robotike.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata mobilnosti i saradnje u oblastima visokog, opšteg, stručnog i obrazovanja odraslih, kao i u oblastima mladih i sporta. Novi Erazmus+ program traje od 2021-2027. godine i predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period je oko 26 milijardi evra.

Projekat „Može i ovako – to sam ja” podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da promoviše mlade ljude, da osnaži njihov položaj i ukaže na važnost podrške mladim ljudima koji predstavljaju budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.