Društvo

U 2023. godini Golubačka tvrđava zabeležila najveći godišnji broj posetilaca

Foto: N. Stojićević/Boom93

Foto: N. Stojićević/Boom93

Tvrđavu Golubački grad u 2023. godini obišlo je 200 000 posetilaca.

Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici Tvrđave Golubački grad to je "ubedljivo najveći godišnji broj posetilaca od kako je Tvrđava otvorena kao turistički lokalitet".

Nakon višegodišnjih radova na rekonstrukciji, obnovljena Golubačka tvrđava otvorena je 2019. godine.

Radovi na rekonstrukciji Tvrđave počeli su u septembru 2014. godine.  Rekonstruisano je 9 kula  i 9 pratećih bedema.  Izgrađena je i palata površine oko 600m2.  Uređene su unutrašnje staze i stepenice koje posetiocima omogućavaju prilaz svim delovima tvrđave. 

Rekonstrukcija je podrazumevala i izmeštanje magistralnog puta koji je prolazio kroz Tvrđavu. To je postignuto probijanjem novog tunela i putne obilaznice.

Radovima je rukovodila rukovoila Austrijska razvojna agencija uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Takođe, izgrađeni su centar za posetioce, obaloutvrda, kao i pristanište za brodove. Prema podacima Agencije za upravljanje lukama, 2023. godine u Golupcu je zabeleženo 177 pristajanja.

Pored građevinskih i konzervatorsko-restauratorskih radova, rađena su i arheološka istraživanja i iskopavanja.

"U zapadnom podgrađu pronađeni su ostaci rimskog objekta iz 4. veka naše ere, kao i ostaci turskog hamama iz 15. veka. U podgrađu su pronađeni predmeti koji pripadaju bronzanom i gvozdenom dobu, zatim, opeke legije Četvrte flavije koja je držala Singidunum, pa čak i freskoslikarstvo iz rimskog perioda. U dve kule u gornjem gradu, od kojih je jedna u srednjem veku imala kapelu, a u nekom periodu magacin za oružje, pronađeno je 6.800 strela. Takođe su otkriveni i tragovi topljenja puščanih zrna. Jedan od najbolje očuvanih objekata je turski hamam, jedan od najstarijih u Srbiji, koji je sagradio Kodža Mehmed – paša, veliki vojskovođa, zaštitnik naučnika i pesnika", navedeno je na sajtu Ministarstva za evropske integracije.

Foto: Boom93/M. Veljković
Foto: M. Veljković/Boom93

Golubačka tvrđava podignuta je u 14. veku na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav, najširi u svom toku, prelazi u tesnac Karpatskih planina. Tvrđava je predstavljala važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje, planski građeno zbog vojno-strategijskog značaja mesta. Nalazi se na ulazu u područje Nacionalnog parka Đerdap.

Građena je  lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 kula i dve velike kolske kapije. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti.

Tokom januara kompleks je otvoren od 10 do 14 časova. Na Božić, u nedelju, 7. januara, Tvrđava neće raditi. Penjačke zone (plava, crvena i crna) zbog vremenskih uslova biće zatvorene do marta 2024. godine. 

Informacije o cenama karata možete pronaći na sajtu Tvrđave