Društvo

Kolovozi prohodni i mokri: Neophodna obazriva vožnja

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Prvi sneg ove zime u Požarevcu je pao u noći između 7. i 8. januara. Kako je nezvanično rečeno za Boom 93 iz Preduzeća za Puteve (PZP) Požarevac, kolovozi su prohodni i mokri.

„Sneg koji je padao poslednjih 48 sati je slabog intenziteta. Temperature su bile takve da je ostao van kolovoza. Na kolovozu nema snega i mokri su“, rečeno je iz PZP Požarevac.

Iz ovog preduzeća apeluju na obazrivu vožnju jer je moguća pojava poledice s obzirom na niske temperature.

„Što se tiče državnih puteva, u okolini Požarevca sve je prohodno. Nigde nema nikakvih problema“, kažu iz PZP Požarevac.

Kako navode, u ulicama u gradu posuta je so. 

Parking servis Požarevac dodelio je Ugovor o zimskom održavanju ulica, saobraćajnica, lokalnih i nekategorisanih puteva i drugih javnih površina u Požarevcu za 2023/2024. godinu Preduzeću za Puteve Požarevac. Vrednost ugovora je nešto više 31 miliona dinara. 

Ugovor o zimskom održavanju ulica u Kostolcu za 2023/2024. godinu dodeljen je preduzeću “Neimar put” iz Salakovca, a vrednost ugovora je nešto više od 15 miliona dinara sa PDV-om.

Ulice se čiste prema prioritetima. Kako je navedeno u Planu zimskog održavanja ulica, lokalnih puteva i trotoara u Požarevcu i Kostolcu u 2023/24. godini, ulice i putevi u okviru saobraćajne mreže na teritoriji Grada Požarevca dele se na više grupa.

Prvom prioritetu pripadaju putni pravci koji povezuju seoske mesne zajednice sa gradom, gradske saobraćajnice, prsten oko grada, pristupni putevi bolnici i autobuskoj stanici, vatrogasnim i policijskim stanicama, komunalnim službama i centrima za snabdevanje građana osnovnim životnim namirnicama itd.

Tu spadaju opštinski putevi (OP) prvog reda i tranzitni pravci i prsten oko grada.

Opštinski putevi prvog reda su:

OP 1: veza sa državnim putem IB reda 34 - Dragovac,

OP 2: veza sa državnim putem IB reda 34 - Živica - Brežane - Batovac - Dubravica - veza sa državnim putem IIB reda 371,

OP 4: veza sa državnim putem IB reda 34 – Kostolac - veza sa opštinskim putem OP 3,

OP 9: veza sa državnim putem IB reda 34 - Bare - Kasidol - granica opština Požarevac/Malo Crniće,

OP 10: veza sa državnim putem IIB reda 375 - Beranje - Bare - veza sa opštinskim putem OP 9.

Drugi prioritet su prilazi ustanovama vezanim za komercijalu, predškolsko i školsko obrazovanje, kao i ulice koje se ukrštaju sa ulicama prvog prioriteta.

Treći prioritet su stambene ulice, pešačke zone i staze koje ne pripadaju jednoj od prva dva prioriteta. U slučaju većih elementarnih nepogoda, ili hitnosti u određenim delovima ulice, grada ili sela, Štab zimske službe donosi odluku na osnovu koje Rukovodilac zimske službe izdaje nalog Izvođaču.