Politika

Četiri opštine u okrugu dobile nove (stare) predsednike

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Opštine Golubac, Žagubica, Žabari i Malo Crniće u prethodnom periodu održale su konstitutivne sednice i izabrale predsednike opština.

Međutim, u sve četiri opštine na mesto predsednika izabrani su ljudi koji su i u prethodnim mandatima vodili ove lokalne samouprave.

U Žagubici je na konstitutivnoj sednici za predsednika opštine izabran Safet Pavlović, kome je ovo četvrti mandat. Za predsednicu lokalnog parlamenta izabrana je Olivera Pauljeskić.

Na sednici je potvrđeno 25 odborničkih mandata, a odbornici su položili svečanu zakletvu. U novom sazivu Skupštine većinu čini 18 odbornika Srpske napredne stranke, odnosno liste „Aleksandar Vučić – Žagubica ne sme da stane“ i jedan odbornik Socijalističke partije Srbije, dok se u opoziciji nalaze tri odbornika koalicije „Srbija protiv nasilja“, dva odbornika sa liste „Homolje u srcu“ i jedan odbornik koalicije „Dr Miloš Jovanović – Nada za Žagubicu“.

Opština Žabari dobila je po treći put istog predsednika Jovana Lukića na konstitutivnoj sednici, na kojoj je za lokalni parlament potvrđeno 37 odborničkih mandata. Zamenik predsednika opštine je Saša Begović, dok je za predsednika parlamenta imenovan je Dejan Adamović, koji je i do sada obavljao tu funkciju, a za njegovog zamenika Igor Čolić.

U ovoj opštini, lokalni parlament čine odbornici dve stranke, najviše odbornika – 28 ima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, dok je 9 mandata pripalo Socijalističkoj partiji Srbije.

Treći mandat predsednika opštine pripao je i Nebojši Mijoviću koji je na čelu opštine Golubac. U ovoj opštini na sednici su takođe potvrđeni mandati odbornika kojih ima 19. Od ovog broja 14 odbornika su sa liste Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane – Ivica Dačić”, dok opoziciju predstavlja pet odbornika sa liste grupe građana „Naši ljudi, samo hrabro – Saša Marjanović“. Za predsednika lokalnog parlamenta izabran je Aleksandar Đukić, dok je zamenik predsednika Marko Stojaković, koji je ovu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu.

Još jedna opština u okrugu dobila je novog (starog) predsednika. Mališa Antonijević izabran je za predsednika opštine Malo Crniće, a ovo mu je treći predsednički mandat. Za njegovog zamenika izabran je Daniel Surdulović, dok je za predsednicu Skupštine opštine ponovo izabrana Goranka Stević.

Podsetimo, predsednici opština izabrani su i u Velikom Gradištu i Kučevu.

U Velikom Gradištu na mesto predsednika opštine izabran je Dragan Milić, kome je ovo sedmi mandat, dok je jedino opština Kučevo dobila novog predsednika. Na čelo ove opštine izabran je Nenad Mikić.

Podsetimo, Nenad Mikić je u prethodnom sazivu bio zamenik predsednika opštine Kučevo.

Dosadašnji predsednik opštine, Ivan Rajičić je nakon podnošenja ostavke na mesto predsednika, bio jedan od kandidata za poslanika na listi SNS. Nakon potvrđivanja mandata od strane RIK-a, Rajičiću je i zvanično potvrđen mandat i on će biti jedan od petoro poslanika iz Braničevskog okruga koji će ući u Skupštinu Srbije.