BBC News

Slovačka: Fico posle atentata optužuje pojedine stranke opozicije, antivladine medije i nevladine organizacije

Tri nedelje nakon što je preživeo atentat, slovački premijer se obratio javnosti.

Robert Fico u prvom obraćanju javnosti posle atentata
Reuters
Robert Fico u prvom obraćanju javnosti posle atentata

Tri nedelje nakon što je ranjen u atentatu u centralnoj Slovačkoj, premijer Robert Fico se vratio u politički život oštrom porukom i to na dan kada su počeli izbori za Evropski parlament.

U snimku na Fejsbuku koji je očigledno snimljen u njegovoj kući u Bratislavi, slovački premijer je okrivio pojedine opozicione stranke, „antivladine medije" i nevladine organizacije finansirane iz inostranstva za stvaranje atmosfere mržnje i netolerancije koja je doprinela njegovom ranjavanju.

Fico, koji je teško ranjen 15. maja nakon što je u njega ispaljeno više metaka, rekao je da je oprostio napadaču, kojeg su tužioci identifikovali kao 71-godišnjeg Juraja C.

Slovački premijer je dodao da ne oseća mržnju prema čoveku koji ga je ranio, ali je izneo tvrdnju da je napadač bio „aktivista slovačke opozicije".

Muškarac, koji se suočava sa dugotrajnom zatvorskom kaznom zbog pokušaja ubistva, bio je „glasnik zla i političke mržnje" koju je izazvala „neuspešna i frustrirana" opozicija, rekao je Fico.

Opozicione stranke, posebno liberalna Progresivna Slovačka, koja je najveći konkurent Ficovoj levo-populističkoj stranci Smer na izborima za Evropski parlament, osudile su pucnjavu i kategorički odbacile bilo kakve veze sa napadačem.

Fico je premijer više od 10 od poslednjih 18 godina.

Vratio se na vlast prošlog oktobra na čelu populističko-nacionalističke koalicije.

Slovačka je poslednjih meseci sve više podeljen, a napad na premijera je dodatno produbio napetosti.

U videu snimljenom u hodniku policijske stanice nekoliko sati nakon napada u gradu Handlova, u centralnoj Slovačkoj, osumnjičeni, za koga je rečeno da je pesnik i pisac, rekao je da ga je na napad motivisalo to što se protivi politici Fica, između ostalog i zbog ukidanja javnog emitera RTVS.

Pojavili su se i snimci na kojima se vidi da je učestvovao u nekoliko antivladinih demonstracija.

Međutim, na nekim ranijim snimcima vidi se kako se isti muškarac obraća na sastanku krajnje desničarske slovačke paravojne organizacije, tako da sada postoji konfuzija oko njegovih političkih uverenja.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Fico, koji na snimku na Fejsbuku deluje da je u dobrom zdravstvenom stanju, rekao je da će moći da se vrati na posao krajem juna ako sve bude kako treba.

On je apelovao na „antivladine medije", posebno one za koje je rekao da su u suvlasništvu kompanija povezanih sa američkim milijarderom Džordžom Sorosem, kao i nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva i opoziciju, da ne umanjuju razloge za pokušaj ubistva.

Fico je rekao da je mesecima upozoravao da se verovatnoća napada na nekog vladinog zvaničnika „približava izvesnosti".

napadač na Roberta Fica
Reuters
Hapšenje muškarca koji je pucao na Roberta Fica

Napad se dogodio, kako je rekao, u atmosferi u kojoj je opozicija iskorišćavala činjenicu da je kolektivni Zapad pokušavao da sprovede „jedinstvenu spoljnu politiku", posebno u odnosu na Ukrajinu, i grubo se ponaša prema manjim zemljama koje pokušavaju da idu sopstvenim suverenim putem.

Fico se protivi vojnoj pomoći Kijevu i kaže da je Zapad „pogrešno demonizovao" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Međunarodne organizacije su ćutale na „nasilne ekscese opozicije ili incidente inspirisane mržnje" protiv demokratski izabrane vlade, rekao je on, jednostavno zato što su stavovi opozicije u skladu sa zapadnom politikom prema Ukrajini.

To je bila atmosfera u kojoj se dogodio pokušaj atentata, rekao je on.

„Trebalo bi da budem pun besa, mržnje i osvete. [Ali] želim da vas uverim da će sav bol kroz koji sam prošao i kroz koji još prolazim poslužiti nečemu dobrom", rekao je Fico.


Pogledajte video: Atentat na slovačkog premijera Fica


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk