Društvo

Planirana rekonstrukcija: Uvid u budući izgled parka i pijace

FOTO: Screenshot sa Fejsbuk stranice Saše Pavlovića: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac/videos/

FOTO: Screenshot sa Fejsbuk stranice Saše Pavlovića: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac/videos/

Parkovi su bitni i za očuvanje životne sredine u gradu, jer pružaju zelenu površinu i doprinose boljem kvalitetu vazduha. Parkovi su i mesta gde se ljudi sreću, druže i povezuju.

,,Park je uvek bio mesto okupljanja. Ako je Opštinsko zdanje srce grada, park predstavlja pluća grada i u bukvalnom i u simboličnom značenju. Park oslikava kako jedan grad diše“, rekao je nedavno za Bom93 arheolog Dragan Jacanović.

Saša Pavlović, gradonačelnik grada Požarevca, na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, objavio je da je namera grada da se park u centru uredi na način koji odgovara njegovom značaju, izgled kakav zaslužuje. 

,,Preliminarnim idejnim rešenjem koji imate prilike da vidite, osvežićemo ovaj prostor koji će sa novim izgledom gradske pijace i zgradom Načelstva postati reprezentativna celina, na ponos svih Požarevljana i gostiju grada'', napisao je gradonačelnik. 

FOTO: Screenshot sa Fejsbuk stranice Saše Pavlovića: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac/videos/

 

Gradonačelnik grada Požarevca objavio je na svojoj Fejsbuk stranici i VIDEO SNIMAK na kome se vidi preliminarno idejno rešenje.

,,Naš požarevački Gradski park je rađen po uzoru na austrijske, evropske parkove. Kada je sagrađeno Okružno zdanje, istovremeno je projektovan i park sa spomenikom knezu Milošu u samom centru. Vidi se i iz plana da je on geometrijski pravilan, da su staze simetrične. Kada biste ga podelili na pola―kakva je jedna polovina, takva je i druga polovina“, rekao je nedavmo Jacanović, opisujući Gradski park u Požarevcu. 

Krajem devetnaestog veka je zasađeno veliko drveće koje se sada nalazi u parku, ono je staro 130 godina.

,,Posebnu pažnju bih skrenuo na dva velika zimzelena drveta, koja se nalaze kod glavog ulaza u Okružno zdanje i koja deluju kao žbun. To drvo se zove tisa, i veoma je retko drvo u Srbiji. Njen značaj se dodeljuje kod starih Srba i Slovena zato što im je tisa bilo jedno od najsvetijih drveta'', rekao je Jacanović.

Caption