Društvo

Požarevac na sajmu turizma: Fokus na izgradnji galerije Milene Pavlović Barili

FOTO: S. Lisac

FOTO: S. Lisac

Grad Požarevac predstavio je svoj turistički potencijal na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. U fokusu ovogodišnje turističke ponude je izgradnja galerije Milene Pavlović Barili u okviru EXPO 2027.

Na prezentaciji govorili su direktor Turističke organizacije grada Požarevca Vasilije Baldić, gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović i upravnica galerije Milene Pavlović Barili, Ljiljana Dabić.

FOTO: S. Lisac

Pre nego što je podsetio na nasleđe Milene Pavlović Barili koje grad Požarevac ima, Baldić je izdvojio još znamenitosti zbog kojih treba posetiti grad Požarevac.

,,Pored galerije i rekonstrukcije još nepoliko gradskih celina koje će biti interesantne turistima, ne smemo zaboroviti ni to kako danas izgledaju kompleksi Požarevačkog mira, ergela i Hipodrom. Ulaganje u ove objekte poslednji godina već je dalo efektu u broju posetioca i njihovo zadovoljstvo koje nose sa ovih mesta. Zato sam uveren da će svi oni koji su bili već u Požarevcu, ponovnim dolaskom u naš grad, otkriti neke nove njegove lepote i vrednosti.’’

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović, kao i Baldić, naveo je znamenitosti grada Požarevca, osvrnuvši se na značaj bogate istorije i spomenike na mnoge važne momente ljudskog roda i civilizacije, navodeći da je to prednost našeg kraja.

FOTO: S. Lisac

,,Počevši od rimskog doba i našeg Viminacijuma, zatim Požarevačkog mira, sa početka 18. veka, pa preko tvrđave Golubački grad i Ramske tvrđave koje se nalaze pored Dunava u našoj okolini imamo gotovo kompletnu istorijsku čitanku u Braničarskom okrugu. Tradicija srpskog naroda oslikana je u obliku naših Ljubičevskih konjičkih igara, ergele i Hipodroma koji su njihov stožer. Ove godine igre su proslavile 60 godina postojanja i učvrstile se u javnosti kao manifestacija koju morate posetiti bar jednom u životu’’, istakao je Pavlović.

Ove godine požarevački nastup na Beogradskom sajmu turizma inspirisan je velikom umetnicom. Milena i njen talenat su zapamtile gotovo sve predstavnice Evrope i sveta između prvog i drugog svetskog rata.

,,Ušli smo u proces izgradnje novog kompleksa galerije posvećene našoj čuvenoj slikarki. Mišljenje stručne javnosti je da smo ovim rešenjem uspeli da pomerimo duh vremena u kome je živela, kao i vizije koje je predstavljala na svojim platnima, a koje su bile daleko ispred njenog vremena’’, rekao je Pavlović.

Najveća vrednost nove galerije je to što će dati priliku da umetnička javnost na delu vidi preko 300 Mileninih dela, od kojih mnoga do sada nisu imala pažnju koju zaslužuju. 

FOTO: S. Lisac

Ljiljana Dabić, upravnica Fondacije „Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“, podsetila je da na ovom projektu rade već osam godina i opisala kako će izgledati ova galerija. 

O projektu izgradnje nove galerije i rekonstrukcije postojećeg kompleksa nedavno smo razgovarali sa Ljiljanom Dabić, upravnicom Fondacije „Milenin dom”.

Takođe, Boom 93 pisao je i o tome kako će izgledati nova galerija Milene Pavlović Barili.