Društvo

Dabić: U novoj galerije biće prikazano preko 300 Mileninih dela

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu, tokom prezentacije grada Požarevca, akcenat je stavljen na izgradnju Galerije Milene Pavlović Barili, a Ljiljana Dabić, upravnica Fondacije „Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“, podsetila je da na ovom projektu rade već osam godina i opisala kako će izgledati ova galerija.

Kako je Dabić navela, galerija je posvećena samo Mileni i biće prikazano preko 300 umetničkih dela.

Najveća vrednost nove galerije je to što će dati priliku da umetnička javnost na delu vidi preko 300 Mileninih dela, od kojih mnoga do sada nisu imala pažnju koju zaslužuju. 

"Na krovu galerije je predviđen jedan mali kafić gde će ljudi kada pogledaju sva ta dela moći da se opuste i prožive utiske koje su videli unutar galerije. To smo odredili kao prvu fazu ovog projekta. U nastavku kompleksa na prednjem delu, ovo je druga faza izgradnje galerije i u tom delu se predviđa galerija savremene umetnosti koja će biti okrenuta prema ulici Voje Dulića. Fondacija u svom sastavu ima preko 60 dela savremenih umetnika koji su godinama svake druge godine učestvovali na Bijenalu i galerija je sakupljala ta dela tako da imamo 60 dela koja isto imamo potrebu da negde prezentujemo i prikažemo", navela je Dabić.

Prema projektu, iznad savremene galerije je predviđena škola crtanja i slikanja za najmlađe.

"Ideju za to smo dobili zato što ne postoji nijedna umetnička škola od Beograda do Čačka i želeli smo da budemo na neki način preteča i da ostvarimo takvo nešto s obzirom da imamo veliki broj talentovane dece u našem gradu i u našem regionu. Škola crtanja i slikanja je povezana direktno sa galerijom koja će biti okrenuta ka ulici Boje Dulića i gde će povremeno biti izložena dela naših najmlađih. Ulaz u dvorište galerije ostaje isti, to će biti imitacija kao što vidite stare kuće koja je nekada postojala i u ovom delu je predviđen amfiteatar", navela je Dabić tokom prezentacije.

Kako se planira, tokom leta, u amfiteatru održavaće se koncerti klasične muzike, poezije, a u zimskom delu bi taj prostor bio multifunkcionalni prostor ispod stare galerije.

Treći deo galerije je ostao pod zaštitom države i biće samo adaptiran. Ovaj deo će biti memorijalni deo u kojem se nalazi puno predmeta, ličnih stvari i nameštaja koji je ostao iz vremena Milene Pavlović Barili.

"Celi ovaj kompleks stvaraće jednu kulturnu celinu i nadamo se obogatiti kulturnu ponudu grada Požarevca, a mi napokon, kao neko ko čuva i neguje zaostavške Milenine majke Danice, ispuniti i tu njenu želju", zaključila je upravnica.

Podsetimo, Grad Požarevac predstavio je svoj turistički potencijal na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. U fokusu ovogodišnje turističke ponude je izgradnja galerije Milene Pavlović Barili u okviru EXPO 2027.

FOTO: Boom93/S.Lisac