Društvo

Planinarski klub "Vukan" predstavio svoje aktivnosti učenicima u Kostolcu

Foto: Novica Mitić

Foto: Novica Mitić

Planinarski klub „Vukan“, zajedno sa Sportskim centrom Požarevac, učenicima u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u Kostolcu, u petak, 23. februara, prezentovao je svoje godišnje aktivnosti.

Učenici su upoznati sa tim da je kultura planinarskog pokreta izgrađena  kroz foto-umetnost, slikarstvo, literaturu, kartografiju i zaštitu planinskih predela.

Glavni cilj planinarskog sporta je boravak u prirodi i planini, kretanje tj. pešačenje, sportski i rekreativni usponi, pomeranje granica fizičkih mogućnosti, čuvanje zdravlja. U ovom sportu moguće je šetati ili po želji dostizati vrhunske rezultate na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i sticati znanja, veštine i sportska zvanja u brojnim planinarskim disciplinama. Pri tome se učesnici druže, socijalizuju i okupljaju se prijatelji. Kroz putovanja na planinarske akcije upoznaju se priroda i planine Srbije i sveta. Poseban cilj i briga je čuvanje i zaštita planinske prirode.        

Planinarski Klub Vukan je u sportskim aktivnostima postigao vrhunske rezultate uspona na planinske vrhove svih kontinenata. Prezentaciji je prisustvovalo preko 350 učenika sa nastavnim kadrom. Jedan takav uspeh postigla je tročlana ekipa planinara, među kojima su dva Požarevljanina, Milan Stojanović i Ivan Ciger, 10. avgusta 2023. godine uspeli su se na Monblan, najviši vrh Alpa. O ovom podvigu razgovarali smo sa Milanom Stojanovićem.  

Učenici kao i nastavni kadar sa direktorkom škole Sunčicom pozvani su da se pridruže manifestaciji „Homoljski Maraton“  koji će se održati 13 Aprila u Kučevu.

Podsetimo, Planinarski klub "Vukan" predstavio se i u OŠ "Sveti Sava", a plan je da obiđu sve škole u opšitini Požarevac.