Kultura

Prve večeri jubilarnog "Milivojevog štapa i šešira" izvedena predstava "Omča" (FOTO)

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U ponedeljak, 26. februara, predstavom "Omča" Gradskog pozorišta Jagodina otvorene su jubilarne, 20. Amaterske glumačke svečanosti "Milivojev štap i šešir".

Reditelj predstave je Velimir Mitrović.

Predstava je rađena po tekstu Peđe Trajkovića, koji je pisan kao radio drama.

"Omča" obiluje crnim humorom. Radnja je smeštena u kafani "Kišno jutro", gde Obrad Srećković dolazi kako bi izvršio samoubistvo. U kafanu zatim dolaze likovi različitih slojeva i mentaliteta: student, seljanka, odžačar, "kulov", sponzoruša, novinarka i kamerman. Prikazuje se njihov način razmišljanja dok posmatraju čoveka koji pokušava da izvrši samoubistvo, iz čega proizilaze brojne komične situacije. Kroz susret ljudi različitog mentaliteta i njihov razgovor obrađuju se i brojne društvene teme. Između ostalog, na komičan način prikazano je i stanje u medijima.

U publici je bilo smeha tokom čitave predstave, a glumci su više puta nagrađi aplauzom.

Foto: J. Milenković/Boom93

Svake večeri žiri dodeljuje po jednu specijalnu nagradu za slikovito predstavljanje lika i jednu glavnu nagradu – repliku Milivojevog štapa sa graviranom pločicom i ukoričenim znamenjem. Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika, koji dobija Milivojev šešir, i tako kompletira nagradu (Milivojev štap i šešir).

Specijalnu nagradu za slikovito predstavljanje lika dobila je Marija Debeljaković Stefanović za ulogu seljanke.

Foto: J. Milenković/Boom93

Prvi dobitnik Milivojevog štapa na 20. Amaterskim glumačkim svečanostima "Milivojev štap i šešir" jeste Bojan Miloradović, koji je tumačio ulogu Obrada Srećkovića.

Foto: J. Milenković/Boom93

Žiri festivala ove godine čine reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji. 

Pre izvođenja predstave publici su se obratili direktorka Centra za kulturu Požarevac Galina Perić i zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Predrag Mijatović.

"Ova godina je posebna jer obeležava dve decenije postojanja našeg festivala i stvarno je divno svedočiti o bogatoj i raznovrsnoj pozorišnoj sceni koja cveta širom Srbije. Svaka predstava, svaki glumac i svaki član ekipe nosi u sebi delić strasti i posvećenosti koji čine amatersko pozorište posebnim i nezamenjivim delom kulturne baštine", rekla je direktorka. 

Mijatović je zvanično otvorio smotru.

Večeras, 27. februara, Amatersko pozorište "Đorđe Damjanov Đeška" iz Jaše Tomića izvešće predstavu "Pop Ćira i pop Spira", koju je režirao Darko Grahovac. 

Koje predstave vas očekuju do kraja festivala možete pročitati na LINKU

Selektor festivala je reditelj i glumac Aleksander Bako.

Foto: J. Milenković/Boom93

Izložba kostima Tine Leposavić

Kao prateći program smotre u Centru za kulturu sinoć je otvorena izložba kostima Tine Leposavić.

Tina Leposavić završila je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek kostimografije. Osim kostimografskim poslovom, bavi se slikarstvom i ilustracijama. Od 2003. godine, više puta je angažovana kao kostimograf za predstave Pozorišta “Milivoje Živanović”. Do maja 2012. godine imala je status samostalnog umetnika, a onda počinje da radi kao kostimograf u Centru za kulturu Požarevac.

Foto: J. Milenković/Boom93

Izloženi su kostimi iz predstava "Čekajući Godoa", "Luda Troja u stotinu boja", "San letnje noći", "Gospođa sa suncokretom" i dr., kao i skice i fotografije sa predstava.

"Kostim kao jedinka u suštini ne može da postoji. Može da bude interesantan na ovakvom prostoru, ali on dobija svoje značenje i svoj život na glumcu, na sceni, zajedno sa scenografijom i magijom svetla", rekla je Tina Leposavić na otvaranju izložbe.

Izložba će biti otvorena tokom trajanja 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir".

Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93