Kultura

Predstavljen program 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir"

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U Centru za kulturu Požarevac predstavljen je program 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir", koje će trajati od 26. februara do 3. marta.

Ovogodišnji selektor festivala je reditelj i glumac iz Stare Pazove,  Aleksander Bako.

"Imao sam dosta težak posao, pošto sam odgledao 18 predstava, a reći ću vam da su stvarno kvalitetne predstave bile konkurenti za ovaj festival. Na neki način vodio sam se time da  na Festival "Milivojev štap i šešir" dovedemo stvarno odlične, glumačke predstave, koje su režijski dobro urađene, a da opet da na neki način imamo i malo raznolikosti na samom festivalu", rekao je Bako.

Kako je naveo, publika će imati prilike da pogleda i komedije, i crne komedije, eksperimentalnu predstavu, kao i plesnu predstavu.

Pored žanrovske raznolikosti, istakao je da se trudio da ta raznolikost bude i teritorijalna. Naime, prilikom selekcije gledao je predstave iz Bačkog Petrovca, Pivnica, Kovačice, Novog Sada, Inđije, Požarevca, Jagodine, Kragujevca, Banatskog Karađorđeva, Ćuprije, Moravišta, Obrenovca i Jaše Tomića. 

Od 18 pogledanih selektor je izabrao šest predstava koje će biti prikazane na festivalu. 

Festival će 26. februara otvoriti predstava "Omča" Gradskog pozorišta Jagodina, u režiji Velimira Mitrovića.

Druge večeri festivala, 27. februara, Amatersko pozorište "Đorđe Damjanov Đeška" izvešće predstavu "Pop Ćira i pop Spira", u režiji Darka Grahovca.

Treće večeri, 28. februara, Akademsko pozorište SKC Kragujevac igraće predstavu "Bečka stolica", u režiji Emilije Mihailović.

Četvrte festivalske večeri, 29. februara, publika će pogledati predstavu "Ubili smo mamu, zamalo" Kreativnog centra State of Art Pančevo, u režiji Alise Oravec.

Pete večeri festivala, 1. marta, biće izvedena predstava "Normalan a lud" Pozorišta "Milivoje Živanović" Centra za kulturu Požarevac, u režiji Vladimira Đorđevića.

Poslednje takmičarske večeri, 2. februara, Pozorište "Poetski teatar" iz Obrenovca igraće predstavu "Klaustrofobična komedija", u režiji Duška Aškovića.

U čast pobednika 3. marta biće izvedena predstava "Iza božjih leđa", Amaterskog pozorišta "Branislav Nušić" Centra za kulturu Malo Crniće. To je pobednička predstava 16. Smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”, a režirao ju je Dejan Cicmilović

Direktorka Centra za kulturu Galina Perić podsetila je na nagrade koje se dodeljuju na ovom festivalu. Svake večeri žiri dodeljuje po jednu specijalnu nagradu za slikovito predstavljanje lika i jednu glavnu nagradu – repliku Milivojevog štapa sa graviranom pločicom i ukoričenim znamenjem. Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika, koji dobija Milivojev šešir, i tako kompletira nagradu (Milivojev štap i šešir).

Žiri festivala ove godine činiće reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji. 

Predstave počinju u 20 časova.

Cena ulaznica je 300 dinara, a mogu se kupiti na Biletarnici Centra za kulturu Požarevac.

Festival će imati i prateći program.

U subotu, 2. marta, u 12 časova biće izvedena predstava za decu.

"Glavni prateći program čitavog festivala jeste izložba. Jedna od karakteristika našeg pozorišta, pored odličnih predstava, glumaca i tehničkog aspekta koji obuhvata pozorište, jesu kostimi, koje u većini slučajeva radi Tina Leposavić. Došli smo na ideju da ove godine ona napravi jedan izbor kostima koje je radila za naše predstave", rekao je Bojan Nikolić, jedan od urednika programa.

Kako je naveo, pored kostima, biće izložene i skice kostima, kao i plakat i fotografije iz predstava, koje će ilustrovati čitav izgled i celinu predstave iz koje je kostim.

FOTO: J. Milenković