Kultura

Bojan Miloradović: Ovo je kolektivna igra; nagrada pripada svima nama (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Prvi dobitnik replike Milivojevog štapa na 20. Amaterskim glumačkim svečanostima "Milivojev štap i šešir" jeste Bojan Miloradović, koji je tumačio ulogu Obrada Srećkovića u predstavi “Omča” Gradskog pozorišta Jagodina. Za Boom 93 govorio je o nagradi, predstavi i važnosti amaterskog pozorišta.

“Uvek sam posebno nadahnut i srećan kada izvodim ovu predstavu, pošto igram u još nekoliko predstava Gradskog pozorišta, ali ovo je tekst Peđe Trajkovića, našeg Jagodinca, koji je, nažalost, nedavno preminuo. Inače, slobodno mogu reći, jedan je od najvećih satiričara, u našoj državi, koji fantastično piše ove tekstove, koji su sadržajni pre svega i koji imaju i te kako šta da poručuje publici”, kaže Bojan Miloradović za Boom93.

Reditelj Velimir Mitrović iz Beograda odlučio je da Bojan Miloradović igra i tumači ulogu Obrada Srećkovića, koji, kako kaže ovaj glumac, niti je “obrad”, niti je “srećković”.

“Žiri i vaša zaista predivna publika odlučili su da ova nagrada ide u moje ruke, ali ništa manje, primetili ste, nisu bile ni moje kolege. Svi smo ovu predstavu izneli zajednički i upravo je ovo kolektivna igra  nagrada pripada svima nama”, rekao je Miloradović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Na pitanje koji su ga momenti u predstavi posebno naveli na razmišljanje o društvu u kome živimo, Miloradović odgovara da je svaka replika u predstavi višeslojna i ima više poruka.

“Moj lik je jednostavno zakasnio za tih par minuta na posao i onda mu je, eto, to dovoljan razlog da bude takav perfekcionista i da želi da se ubije. Međutim, kada vidi kakav ga svet okružuje i da od te njegove želje da pobegne sa ovog sveta oni prave rijaliti. On na kraju odustaje od toga, ali, nažalost, ipak tragično završava itd.”, navodi Miloradović.

Smatra da je amaterizam uvek jako važan. U Jagodini se, kako kaže, neguje pozorišni četvrtak: svakog četvrtka izvode se predstave njihovog Gradskog pozorišta, kao i predstave gostujućih ansambala. Takođe, u Jagodini postoji profesionalni festival “Dani komedije” koji je ove godine jubilarni, 50.

“Upravo ta amaterska pozorišta neguju buduću profesionalnu publiku, kao što i vi, videli smo, imate, a nju ste, siguran sam, stekli upravo ovakvim festivalima i vašim pozorištima”, zaključio je Miloradović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika, koji dobija Milivojev šešir, i tako kompletira nagradu (Milivojev štap i šešir).

Žiri festivala ove godine činiće reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji. 

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93

Više o predstavi i otvaranju 20. Amaterskih svečanosti "Milivojev štap i šešir" pročitajte na LINKU.