Društvo

Kučevo turiste privlači pećinama, Žagubica lokalnom kuhinjom

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Jedna od okosnica razvoja Opštine Kučevo jeste i razvoj turizma, a prema rečima predsednika ove opštine Nenada Mikića, u prethodnom periodu ova opština je dosta sredstava uložila u turizam i infrastrukturu, kako bi bili interesantni potencijalnim investitorima i turistima koji bi se odlučili da dođu u njihov kraj.

„Ono što je bitno da se zna, jedina smo opština u Srbiji koja ima kategorizovane tri pećine za posetioce. U prethodnih nekoliko godina imali smo određene poteškoće što se tiče pećine Ceremošnje koja je svakako najpoznatija u našoj opštini, ali smo uspeli da prevaziđemo sve te probleme koje smo imali i ja se nadam da ćemo već sredinom marta meseca uspeti da je otvorimo za turiste koji će moći da ponovo obuđu Ceremošnju, Ravništarku i najnoviju Dubočku pećinu koja je kategorizovana od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine 2022. godine“.

On se zahvalio ljudima koji su odlučili da se vrate u svoje rodno mesto i svoj kapital ulože u mesto iz kog su potekli.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

„U prethodnom periodui smo dosta ulagali u obnovu putne infrastrukture i to je svakako bila jedna od presudnih stvari da ljudi odluče da se vrate, jer ukoliko nemaju puteve i osnovne uslove za život, nemaju ni razloga da se vrate. Samim tim i turistima koji dolaze u Kučevo mnogo je lakše da dođu“.

On je najavio da će se u narednom periodu spojiti sa brzom saobraćajnicom.

„Radićemo i put ka Golupcu čime ćemo dodatno obogatiti putnu infrastrukturu, a veoma je bitno da su svi putevi koji vode do opština u okruženju rekonstruisani, tako da je to još jedan od razloga da ljudi mogu brže da dođu do nas“, zaključio je Mikić.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Svoje turističke potencijale na nedavno završenom Sajmu turizma predstavila je i Opština Žagubica, a kako iz Turističke organizacije kažu, zahvaljujući ozbiljnom angažovanju u turizmu za koje je ova opština prošle godine dobila i priznanje Zlatna amfora, uspeli su da približimo Homolje ostatku sveta. 

Svoje turističke proizvode promovišu kroz brojne manifestacije, razne serijale i sajmove poput ovog i kroz određene projekte.

„Jedan od takvih projekata koji ulazi u treću godinu je i Gastro karavan koji se za nas pokazao veoma uspešnim, jer smo uspeli da animiramo i zemlje iz regiona, poput Republike Srpske i Mađarske, gde smo uspeli da napravimo spoj srpske i mađarske kuhinje i već na ovom sajmu smo dogovorili novi projekat koji se zove put sira koji obuhvata jugoistočnu Srbiju, gde ćemo uvrstiti i Rumuniju i Bugarsku“, naveo je direktor turističke organizacije opštine Žagubica, Dragan Lazić.