Kultura

Otvorena tradicionalna osmomartovska izložba "Ženama u čast"

Foto: Draško Vujić

Foto: Draško Vujić

Povodom Međunarodnog dana žena, Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ organizovalo je tradicionalnu osmomartovsku izložbu „Ženama u čast“, koja je otvorena sinoć, 6. marta, u Galeriji "Obojena svetlost" Centra za kulturu Požarevac.

Na izložbi učestvuje 31 umetnik sa 38 izloženih radova.

"Na ovoj izložbi dominantno je figurativno slikarstvo, kao što je to bilo, u određenoj meri, i na nekim prethodnim izložbama Udruženja, što možemo sagledati kroz prizmu višedecenijske tendencije u umetnosti da se figuracija vrati na svoje mesto, ugroženo pojavom i jakim delovanjem nefigurativne umetnosti. Realistično prikazivanje bilo je cilj vizuelnih umetnosti od najranijih vremena do danas, samo je pitanje koliki mu je značaj u kom periodu pridavan", rekla je na otvaranju Violeta Marković, predsednica Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“.

Kako je navela, povod izložbe inspirisao je mnoge umetnike, pa su oni dali svojevrstan omaž ženi i njenoj lepoti.

"Ovom izložbom obeležavamo 8. mart, Dan žena, i odajemo priznanje ženi za njen doprinos čovečanstvu. Mnoge naše sugrađanke ostavile su svoj neizbrisiv trag u istoriji umetnosti u oblasti kojom su se bavile", rekla je Marković.

Izložba će trajati do 20. marta 2024. godine.