Kultura

Predstavljen prvi broj časopisa "Braničevo" u izdanju Biblioteke

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U Narodnoj biblioteci “Ilija M. Petrović” Požarevac, sinoć, 12. marta predstavljen je prvi broj časopisa “Braničevo”u izdanju Biblioteke.

Na promociji su govorili dr Branka Pražić, glavna urednica časopisa, i profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i upravnik Univerzitetske biblioteke  „Svetozar Marković” u Beogradu, Aleksandar Jerkov.

Uvodnu reč na promociji imala je dr Branka Pražić. Kako je navela, u prvom broju časopisa zastupljeni su autori koji su istovremeno pisci i bibliotekari. Neki od njih su svoj radni vek proveli u biblioteci, a neki su iz biblioteka otišli na druge poslove. Takođe, u časopisu se nalaze i radovi preminulih autora. Prema njenim rečima, uslov je bio da autori imaju jednu objavljenu knjigu.

U prvom broju „Braničeva“ u izdanju Biblioteke objavljen je i odlomak iz romana u rukopisu "Razdužih se" nedavno preminulog književnika i akademika Gorana Petrovića. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Govoreći o važnosti časopisa u istoriji književnosti i pojavi elektronskih časopisa, profesor Aleksandar Jerkov istakao je važnost očuvanja forme.

“Po mom najdubljem uverenju, sačuvati neke oblike i sačuvati neke forme je stvar plemenitosti i, takođe, stvar izdrživosti kulture”, rekao je Jerkov.

Pohvalivši izgled i koncepciju prvog broja “Braničeva”, Jerkov je naveo da će to biti raritet i dragocenost svoje vrste, gde se čuva jedan kulturni oblik, jedan kulturni format i na taj način pruža prilika novim generacijama da nešto nauče.

“Za mojih 40 godina skoro da sam siguran da nisam imao u rukama časopis koji kod nas izlazi i koji je na ovaj način posvećen bibliotekama”, rekao je Jerkov o koncepciji časopisa. 

Kako navodi, bilo je časopisa u kojima je bila tema biblioteka kao institucija ili u kojima je obrađen istorijat biblioteka, ali nije bilo takvog gde su zastupljeni pisci koji stvaraju u bibliotekama. 

Istakao je da su bibliotekari ljudi stvaralačkog duha, naročito u manjim kulturama.

Foto: J. Milenković/Boom93

Naglasivši važnost biblioteka, Jerkov je naveo kako bi mogao govoriti o tome kako se formira filologija u biblioteci, kako nastaje hermeneutika u biblioteci, kako nastaju katalozi i sistemi znanja, kako je katalogizovana knjiga jedan od prvih oblika enciklopedizma ili leksikografskog rada koji ostaje kroz istoriju.

Na promociji publika je mogla da čuje i stihove pesama objavljenih u časopisu u interpretaciji samih autora.  Stihove su kazivali Nenad Milošević, književnik i profesora srpskog jezika i književnosti, Danijela Radulović Božičković, direktorka Biblioteke "Srboljub Mitić" i Slavica Pejović, pesnikinja.

Prvi broj časopisa "Braničevo" izašao je 1955. godine u izdanju Narodnog univerziteta u Požarevcu. 

Podsetimo, posle 67 godina izlaženja izdavanje časopisa "Braničevo" od Centra za kulturu Požarevac preuzela je Narodna biblioteka "Ilija M. Petrović" Požarevac. O "Braničevu" i njegovom prvom broju razgovarali smo sa dr Brankom Pražić, diplomiranim bibliotekarom savetnikom, rukovodiocem Odeljenja periodike u Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ Požarevac i glavnim urednikom "Braničeva". Intervju pročitajte na LINKU

Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93